Studerende gentænker livet på landet

Hvordan gør vi fremtidens landområder attraktive?

Mere end 50 borgere mødte op den 17. marts, da studerende fra Arkitektskolen Aarhus inviterede til debatmøde i Barrit Sognegård om fremtidens landområder – hvordan kan de gøres mere attraktive? Både for de nuværende borgere og for at tiltrække nye.

Barrit Borgermøde 2 (b 800 px)

Efter plenumoplæg foregik debatten i mindre grupper.

Efter oplæg om blandt andet selvforsyning og økologisk landbrug fra Frank Erichsen, kendt fra DR2-programmet ”Bonderøven”, og Thomas Hartung fra Aarstiderne A/S, der fra Barrit-området leverer økologiske råvarer til mange danske husstande, var det borgernes tur til at fremkomme med deres ønsker og ideer til fremtiden i Barrit og omegn.

Mange ideer

Og forslagene var mange. For trods beboernes glæde ved områdets natur, de åbne vidder, skovene og nærheden til vandet, er der brug for forbedringer. Der blev eksempelvis ytret behov for mødesteder til områdets unge; for hjælp til de ældre, så de kan blive boende; for flere og mere varierede boligtyper, ikke mindst lejeboliger, og for at få faldefærdige huse revet ned.

Barrit Borgermøde 5 (b 800 px)

I pausen var der gang i suppegryderne.

Dagen efter borgermødet arbejdede de studerende i Barrit Sognegård, hvor interesserede kunne kigge indenfor og drøfte deres forslag nærmere med de studerende. Her lagde også skoleklasser og repræsentanter fra Hedensted Kommune vejen forbi.

Fra idé til projekt

På baggrund af de indkomne forslag og en detaljeret registrering af området arbejder 30 studerende nu med udarbejdelse af forslag til, hvordan livet på landet kan gøres mere attraktivt. Blandt de ideer, de arbejder videre med, er:

  • bofællesskaber for unge og ældre i forladte bygninger
  • værksted for formidling og læring af gamle håndværk og genanvendelse af materialer
  • forskønnelse og etablering af torv og andre samlingssteder langs Danmarks længste landsbygade, Barrit Langgade
  • et kooperativt hus for produktion af lokale råvarer
  • en biodynamisk vingård med fokus på turisme – i form af smagsoplevelser og indføring i dyrkningsprincipper.

Udstilling

Projektet i Barrit er led i Arkitektskolen Aarhus’ bidrag til Aarhus Kulturhovedstad 2017. I alt 160 kandidatstuderende og 20 undervisere arbejder på forskellige lokaliteter rundt om i Region Midtjylland og sætter form på fremtiden.

Svarene kan opleves fra den 24. august til den 15. september på udstillingen Architecture Moves, hvor studerende indtager byrummet og præsenterer deres bud på, hvordan arkitekturen kan flytte samfundets udfordringer.

Udstillingen er kulminationen på Arkitektskolen Aarhus´ bidrag til Europæisk Kulturhovedstad 2017, og bliver til i et samarbejde med internationale eksperter og lokale aktører. Udstillingen bliver en del af Aarhus Festuge og den internationale arkitekturfestival Rising Architecture Week.