Anerkendt jury
Den internationale jury er udvalgt blandt de bedste og mest anerkendte fotografer og teoretikere på området.
Hélène Binet har arbejdet med og for store arkitekter såsom Caruso St John, David Chipperfield, Daniel Libeskind og Peter Zumthor. Hun har udgivet bøger og er repræsenteret på store museer. Hun er en fortaler for det analoge fotografi og arbejder derfor kun med film. Igennem mere end 25 år har hun fulgt nutidige arkitekters arbejde, ofte fra start til slut.
Jens Markus Lindhe er både fotograf og arkitekt, og har i mange år arbejdet som arkitekturfotograf for de bedste tegnestuer i Danmark. Han har utallige udstillinger og bøger bag sig, og har som Iwan Baan fokus på, hvordan vi bruger arkitekturen.
Mette Sandbye er institutleder ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, hvor hun for tiden forsker i relationen mellem amatørfotografiet og den kollektive historie siden 60’erne. Hun er den eneste i juryen, der ikke er uddannet fotograf eller bruger sit liv på at tage billeder. Til gengæld er hendes viden om fotografiet, dets historie og udvikling større end de fleste fotografers, når det gælder fotografiets udvikling, påvirkning og tendenser.
Mennesker og arkitektur
Temaet for årets konkurrence er ”Mennesker og arkitektur”. Typisk er der mennesker på arkitekters tegninger, men når det kommer til fotografiet, er de ofte fraværende. Konkurrencen opfordrer derfor arkitektstuderende til at se arkitekturen i samspil med brugerne, med de børn, unge og gamle som arbejder, leve og dør i arkitekturen.
”Arkitektur spejler menneskers liv og ambitioner. Ambitionerne er næppe at bygge mennesketomme rum. Vi bygger for at bruge vores rum. Jeg kan sagtens skildre en bold eller en bil uden at vise brugen af genstandene. Det giver bare så meget mere menig at se dem blive brugt. At vise de sociale handlinger i det sociale rum. Jeg er selv uddannet arkitekt og kender godt, hvor forgabt man kan blive i sin ’rene og klare idé’ om bygningernes former. Men det er en ting, hvordan arkitekten forstillede sig det færdige rum, og hvordan det bliver brugt i hverdagen”, siger Jens Markus Lindhe, der skal være med til at finde vinderne af konkurrencen.
Konkurrencen er støttet af Dinesen og Dreyers Fond. Dinesen har givet økonomisk støtte til konkurrencen i de kommende tre år.
”Arkitekturfotografiet er afgørende for Dinesen. Gennem tiden har vi samarbejdet med fotografer, som har fulgt linjerne i arkitekturen og i vores produkter og skabt rene og minimale billeder. Nu bevæger vi os ind i tid, hvor vi også gerne vil portrættere livet på gulvene, menneskene som påvirker rummet. Det uperfekte og det levende er et stort tema for os. Derfor er det interessant at være en del af “Photo of the Year” for at blive mere bevidste om hvordan arkitekter verden rundt oplever rum med fotografiet som medium”, siger Hans Peter Dinesen fra Dinesen.
Læs mere om Photo of The Year 2019 her.