Nyt studio kombinerer uddannelse og praksis
En ny erhvervskandidatuddannelse knytter tætte bånd til praksis under studiet.
22.02.2019
En ny erhvervskandidatuddannelse knytter tætte bånd til praksis under studiet.
22.02.2019
Som noget nyt tilbyder Arkitektskolen Aarhus fremover en såkaldt erhvervskandidatuddannelse som supplement til skolens traditionelle kandidatprogrammer.
I dag findes der syv forskellige studios fordelt på skolens tre undervisningsprogrammer, der hver i sær peger de studerende i en bestemt retning som en del af deres kandidatuddannelse. De eksisterende studios fungerer som fuldtidsuddannelser, og de tager to år at gennemføre. Nu lanceres der dog endnu et studio – Studio 1D: Kulturmiljø og bytransformation, som tilbyder en fireårig erhvervskandidatuddannelse.
For at blive optaget på erhvervskandidatuddannelsen skal den studerende have mindst 25 timers uddannelsesrelevant ansættelse om ugen i gennemsnit over et år, og uddannelsen er tilrettelagt, så man er på skolen i to blokke af 10 uger med fuldtidsstudie i løbet af et studieår. Resten af tiden bruges på arbejdspladsen.
”Vi vil gerne tilbyde et differentieret uddannelsesudbud, så der også er noget for de studerende, der eksempelvis trives bedre ude i praksis end på skolebænken. Folk er forskellige, og det skal vores udbud også afspejle”, siger Rasmus Grønbæk Hansen, der er uddannelseschef på Arkitektskolen Aarhus.
Det er op til den enkelte studerende at finde en relevant ansættelse, og erhvervskandidatuddannelsen er ikke SU-berettiget.
”Man får præcis den samme uddannelse med erhvervskandidaten som på vores eksisterende studios – man bliver nemlig arkitekt. Det tager dobbelt så lang tid, men til gengæld får man en masse erfaringer fra praksis, og det regnestykke, tror jeg, vil appellere til mange af vores studerende”, siger Rasmus Grønbæk Hansen.
Det nye studio på Arkitektskolen Aarhus skal beskæftige sig med kulturmiljøer og bytransformation, og det bliver en helhedsorienteret uddannelse, der forener det strategiske greb med planlægning og den arkitektoniske udformning. Uddannelsen tager afsæt i kulturmiljøer og den arkitektoniske kulturarvs værdier og iboende egenskaber som potentiale for transformation af eksisterende byggede miljøer.
”I branchen er der stor efterspørgsel efter arkitekter med erfaring i byplanlægning, og hos arkitekterne er der et stort ønske om at formgive og arbejde i forskellige skalatrin. Dette ønsker vi at forene med det nye studio. Jeg er overbevist om, at det nye studio og erhvervskandidatuddannelsen bliver en god vej til job for mange af vores kandidater”, siger Kristine Leth Juul, der er prorektor på Arkitektskolen Aarhus.
Uddannelsen er tilrettelagt med vægt på projektarbejde og udvikler den studerendes faglige profil, formgivningskompetencer og evne til at nytænke stedbundne fortællinger og egenskaber gennem arkitektoniske transformationsstrategier, som aktiverer kulturmiljøernes værdier og potentialer inden for turisme, bosætning, erhverv og kultur.
”Der er ikke noget krav om, at den studerendes ansættelse skal relatere sig til netop kulturmiljøer og bytransformation, men undervejs i uddannelsen vil det være muligt for de studerende at inddrage erfaringer fra arbejdet i praksis i undervisningen, hvis de ønsker det”, siger Kristine Leth Juul.
Med erhvervskandidatuddannelsen skabes et samspil mellem uddannelse og praksis, der skal give den studerende et styrket fodfæste i overgangen mellem studie og professionelt virke.
Det nye studio udbydes første gang i efterårssemesteret 2019. Du kan læse mere om Studio 1D her.
Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte: Jørgen Helstrup jhel@aarch.dk
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE