Radikal bæredygtig arkitektur er bevidst om og velovervejet i forhold til de komplekse forhold, som er en del af beslutningstagningen i en designproces. Radikal bæredygtig arkitektur handler på en måde, som er passende i forhold til konteksten og arbejder med løsninger, der er fyldestgørende og som respekterer alle former for liv – såvel som de begrænsede ressourcer, der er til rådighed på vores planet.
Radikal bæredygtig arkitektur brænder for at undersøge og visualisere innovative arkitektoniske tilgange til de samfundsmæssige, klimatiske og miljømæssige udfordringer, vi står over for i forhold til klimakrisen. Vi udforsker skabelsen af rum samt vores rolle (som arkitekter) i denne proces gennem nye fremspirende metoder og værktøjer på forskellige skalatrin – i lokale såvel som globale sammenhænge.
Bæredygtig arkitektur involverer en bredere miljømæssig og socioøkonomisk kontekst, samtidig med at der fokuseres på forskellige behov og menneskers, naturens og ikke-menneskelige aktørers velbefindende med det formål, at sikre social retfærdighed og en mangfoldighed af perspektiver.
Inden for skolens forsknings- og uddannelsesmiljø lægger vi vægt på, at undersøge hvordan tværfaglige tilgange som antropologi, sociologi og psykologi kan fremme nye kvaliteter, berige vores forestillingsevne og bidrage med inspiration til bæredygtig arkitektonisk design.
Vi anerkender desuden betydningen af andre kontekstuelle påvirkninger (som f.eks. politik, historie, kultur, etik, klima/klimaændringer, forurening, økologi, ressourcer, økonomi, teknologi osv.) samt deres evne til, at forny arkitekturens grundlæggende principper i retning af en mere bæredygtig fremtid.
Se alle medlemmer af Forskningslaboratorium 3 nedenfor.
Professor Lotte Bjerregaard Jensen er koordinator for Forskningslaboratorium 3.