Bønner på taget af Middelfart Station
To studerende tager med deres projekt en tur til Middelfart i 2070. På banegårdens tag sidder en solskorsten, som tørrer bælgfrugter til byens borgere.
26.03.2021
To studerende tager med deres projekt en tur til Middelfart i 2070. På banegårdens tag sidder en solskorsten, som tørrer bælgfrugter til byens borgere.
26.03.2021
Det lyder måske vildt, men Aske Hartje Jakobsens og Emil Thorup Holms projekt bygger faktisk på grundige tekniske studier og en tiltagende populær filosofi om, at fremtidens landbrug skal være mere lokalt, og at vi skal få flere af vores proteiner fra vegetabilsk produktion.
”Fødevareproduktionens skala er ændret over tid, så maden produceres på kæmpestore marker og enorme staldbygninger ude af syne for menneskene i byerne”, siger Aske.
De to studerendes svar er en mere lokal produktion af bælgplanter som ærter, bønner og linser. Og tanken med at tørre dem lige præcis på Middelfart Station er, at madens vej til bordet igen bliver synlig for folk i byerne.
”Stationen er et knudepunkt, også for transport af fødevarer ind og ud af byen. Den er et mylder af mennesker og ideel til at gøre os mere bevidste om, hvad vi putter i munden og hvordan, vi producerer det”, siger Emil.
Konkret har de to tegnet et forarbejdningsanlæg ovenpå stationen, hvor planterne tørres. Derefter kan der etableres et klassisk madmarked på stationen nedenunder.
”Planterne høstes to gange om året. Solskorstenen skaber opdrift og sørger for, at de tørrer. Desuden etableres en opbevaringsstation. Placeringen midt i byen kan ses som en iscenesættelse af fødevareproduktionen”, siger Aske.
Fordelen ved flere bælgplanter er, at det vil medføre mindre husdyravl og derved muliggøre genforvildning af 10% af det nuværende landbrugsareal. Og det vil have positiv betydning for biodiversiteten.
”Vores nuværende landbrugsproduktion forringer gradvist jordens kvalitet. Det her ville være en måde, hvorpå vi kan give noget tilbage og bevare jordens kvaliteter”, siger Emil.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
The page you have selected is currently not available in English.