Udgivelse / 2018
Hvordan tager vi hensyn til landskabets mangfoldige kulturhistorie, når vi naturgenopretter? Dette spørgsmål diskuterer tidligere lektor ved Arkitektskolen Aarhus, landskabsarkitekt MDL, ph.d. Thomas Juel Clemmensen, i bogen Kulturnatur.
Formålet er at sætte spørgsmålstegn ved den nuværende naturgenopretningspraksis i Danmark og samtidig fremhæve landskabsarkitekturen som en kritisk og refleksiv disciplin. Materialet sætter fokus på naturgenopretningens kulturelle dimension og landskabsarkitekturens potentiale på et område, der i udpræget grad domineres af andre faggrupper.
Det grundlæggende spørgsmål er: Hvorfor slettes vigtige spor i kulturlandskabet i forsøget på at genoprette natur?
Omdrejningspunktet for bogen er en undersøgelse af de omfattende landskabsændringer, som fulgte med Skjern Å Projektet (1962-1968) og Skjern Å Naturprojektet (1999-2003). Thomas Juel Clemmensen præsenterer desuden et skitseforslag til, hvordan hovedkanalen fra 1960’ernes store og ambitiøse afvandingsprojekt kunne have været udnyttet konstruktivt i udformningen af den nye natur i Skjern Enge. Han har hentet inspirationen i Schweitz, hvor arkitekten Georges Descombes har stået i spidsen for et interessant naturprojektet i Aire, som på forbilledlig vis tilgodeser både natur- og kulturarv.
Bogen er således en invitation til at gentænke vores naturgenopretning.
Kulturnatur er udgivet i forbindelse med Thomas Juel Clemmensens udstilling med samme titel på Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk.
Titel: Kulturnatur
Udgivelsesår: 2018
Sprog: Danish
ISBN: 978-87-90979-71-3
Forlag: Arkitektskolens Forlag
Indbinding: Softcover
Sidetal: 154
Pris: 150 DKK
Bogen kan blandt andet købes gennem Architegn og Arkitektforeningen.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
RELATERET INDHOLD
The page you have selected is currently not available in English.