27.11.2018 / Nyhed
Når de studerende gør deres indtog på den nye arkitektskole på godsbanearealet i Aarhus, vil byggeriet være nyt og flot, men der vil samtidig være markante referencer til arkitekturhistorien.
Skolens Mediatek, der bliver stedet for individuel tilegnelse, fordybelse og inspiration og skal indeholde både bibliotek og studiepladser, vil nemlig tage udgangspunkt i et reolsystem, som indtil for nylig var placeret i depotet på Hack Kampmanns Erhvervsarkiv. Den kendte arkitekt står bag markante Aarhus-bygninger som Aarhus Toldkammer, Aarhus Teater og som nævnt Erhvervsarkivet, hvorfra Arkitektskolen Aarhus har fået en samling af reoler, som nu skal danne rammen om Mediateket i den nye skole.
”Reolsystemet er en fantastisk gave, og skal være en del af et nyt Mediatek. Vi har valgt at bruge de fine reoler som afsæt i udformningen af Mediatekets geometri og materialeholdning. Reolerne slår takten an både i forhold til den enkle sammenstilling af brædder og lægter, det nøgterne og robuste udtryk, og det underspillede raffinerede. Reolerne skal opfattes som en naturlig del af den endelige oplevelse af Mediateket. Samtidigt vil en sådan arkitektonisk hilsen til en af Danmarks største arkitekter være et underspillet, men ikke uvæsentligt slag med stemmegaflen på landets nye arkitektskole. Og dette netop i Aarhus og omegn, hvor Kampmann fik opført mange af sine værker”, siger Mads Bjørn Hansen, der er partner i tegnestuen Praksis, der har vundet udbudsopgaven om indretningen af det nye Mediatek.
De gamle reoler er skabt i rå fyr af meget høj kvalitet, og reolerne skal sammen med Laminated Veneer Lumber-bjælker udgøre den trækonstruktion, der danner rammen om 520 kvadratmeter over stueplansniveau og 940 hyldemeter fordelt på fire etager. Derudover slibes et antal af reolerne og ombygges til møbler.
”De smukke og prunkløse reoler fra Kampmanns Erhvervsarkiv kan være en repræsentant for historien, og danne grundlag for en ny sammensat helhed af før og nu. Muligheden for at inddrage reolerne i projektet er dermed en fin mulighed, der tilvejebringer nye ideer til projektet – og som dette projekt søger at udforske fuldt ud. Ved at tage udgangspunkt i reolerne og flette disse ind i en ny transformeret helhed, gives Mediateket en tyngde og en betydning, det ikke var muligt at skabe uden. Reolerne er således ikke en hæmsko, men et springbræt til autenticitet, ægthed – og overraskelse”, siger Mette Tony, der er partner i tegnestuen Praksis.
Tegnestuen vandt udbuddet om indretningen af Mediateket, hvor også E+N og Frank Maali & Gemma Lalanda MLA/S deltog.
Et bredt udsnit
Indretningen af Mediateket er støttet af A.P. Møller Fonden, der i alt har doneret 26 millioner kroner til indretningen af den nye arkitektskole. Pengene skal ud over Mediateket bruges på indretning af Didakteket, der er en moderne gentænkning af det klassiske auditorium og undervisningslokale.
”Vinderforslaget rammer meget præcist i forhold til bygningen og brugernes behov. Og det vil bidrage til at skabe spændende rammer for de studerende på den nye arkitektskole. Det er der brug for, når Arkitektskolen Aarhus også i fremtiden skal uddanne superdygtige arkitekter”, siger direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller Fonden.
Den nye arkitektskole skal stå færdig i starten af 2021, og det har været vigtigt at få flere øjne på selve indretningen, så den nye arkitektskole kommer til at repræsentere et bredt udsnit af, hvad dansk arkitektur har at byde på. Derfor har Martin Krogh, der er partner i ADEPT og designansvarlig for den nye arkitektskole, fungeret som fagdommer i konkurrencen om indretningen.
”Det har hele tiden været, og er fortsat, meget vigtigt for os, at bygningen ikke bliver et ikon-byggeri, men i stedet udvikles som en åben, fleksibel og indtagelig ramme om eksperimenter og udvikling af arkitektur i alle skalaer. Derfor har det også været en meget spændende proces allerede nu, inden bygningen står færdig, at være med til at se andre arkitekters blik på de muligheder bygningen giver. Det passer rigtigt godt med vores tanker om et foranderligt hus, der er åbent for fælles eksperimenter”, siger Martin Krogh og fortsætter: ”Det valgte forslag bygger videre på bygningens åbne udformning og programmering, og viser derfor på en meget kvalificeret måde, hvordan den åbne ramme kan indtages. Mediateket bliver ikke bare et møbel, som sættes ind i et rum, men en egen del af bygningens formmæssige univers. Den måde det valgte Mediatek-forslag spænder rummet ud i alle retninger bidrager meget fint til at pege på, hvordan vi hele tiden har forestillet os, at bygningen skaber åbne rammer om et arkitektonisk værksted”.
KONTAKT
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
RELATERET INDHOLD
The page you have selected is currently not available in English.