Forelæsningsrækken “Grundlæggende forelæsninger om arkitektur” kredser om det grundlæggende spørgsmål ”hvad er arkitektur”?
Hvor kommer arkitekturen fra, hvordan har den udviklet sig gennem tiden og hvordan manifesterer den sig som den nødvendige, men (forhåbentlig) også berigende og inspirerende fysiske ramme om menneskers hverdagsliv? Arkitektskolens professorer vil på skift forsøge at besvare disse spørgsmål, via forskellige blikke på arkitekturens udvikling og samfundsmæssige rolle.
Onsdag d. 11. september forelæser Thomas Bo Jensen og Tom Nielsen en dobbeltforelæsning om “Arkitekturens oprindelse (den kulturelle forudsætning)” og “Landskabet som forudsætning for arkitekturen “. Om forelæsningen skriver de:
“Om oprindelsesmyter og –forestillinger om arkitekturens begyndelse. Om hulen, labyrinten og urhytten som forudsætninger for huse og byer og om hvorledes arkitekturens typologier har udviklet sig gennem historien, med afsæt i urhyttemytologien.”
og
“Om landskabet, geologien og klimaet som forudsætning for arkitekturen og det at skabe sted. Introduktion af grundlæggende typologier i forhold til det at placere byer, huse og haver i landskabet. Arkitektur var tidligt et svar på det landskab og det klima den var placeret i, og arkitektur må grundlæggende stadig forholde sig til landskabet. Eksempler fra de tidligste byer til nutidens klimatilpasning.”
Tom Nielsen anbefaler følgende litteratur og film til videre inspiration om emnet:
Sven Ingvar Andersson: ”Om at ligge smukt i landskabet”, Kunstakademiets Arkitektskole, København, 1988
Vincent Scully: ”Architecture: The Natural and the Manmade” fra Denatured Visions, MoMA, New York, 1988, p 7-18
Christian Norberg-Schulz ”Kap 2. Bosetningen” s. 35-49 i Mellom jord og himmel. En bok om steder og hus. Universitetsforlaget. Oslo, Bergen, Tromsø. 1978
https://channel.louisiana.dk/video/sambuichi-one-earths-cycle