Nye bud på bæredygtige boligformer – fra pladsoptimerede ’tiny houses’ til nye former for bofællesskaber – skyder op lige nu. Men hvem af os er klar til at bo småt i klimaets navn, kan vi trives i det, og er det nok til at skabe en reel forandring?
Tager man et kig på mange danske tegnestuers projektporteføljer lige nu, fylder de nytænkende boligformer en del – fra bud på såkaldte tiny houses til nye former for bofællesskaber. Fælles for de populære koncepter er, at de søger svar på, hvordan vi kan bo mere bæredygtigt i både miljømæssig og social forstand.
Men der er stadig langt fra normaliseringen af bokoncepterne, for danskernes rekordhøje boligforbrug har dybe kulturelle og strukturelle rødder. Så hvordan bliver vi klar til at give køb på vores personlige bekvemmelighed og privatliv i bæredygtighedens navn?
Til denne MorgenDAC spørger vi, hvad det kræver af den menneskelige psyke – som er drevet af andet end blot viljestyrke – at bo småt og samtidig trives med det. Det gør vi sammen med Simon Elsborg, som har en ph.d. i bæredygtig trivsel og bæredygtighedspsykologi – et speciale i at muliggøre gode liv indenfor rammerne af én planet – og Mette Nymann, der er stiftende partner og bæredygtighedsleder hos LOOP Architects. For hvad skal der egentlig til, hvis arkitekternes nye bud på den gode bolig skal få danskerne til at flytte sig fra de store parceller og ind i fremtiden, hvor vi bor på meget færre kvadratmeter?
MorgenDAC er arrangeret af Dansk Arkitektur Center.
Det er gratis at deltage – men HUSK at booke billet.