”Jeg skal være en stille, men kraftfuld motor, der sammen med forsker- og underviser teamet sørger for, at de nyuddannede arkitekter er bedst muligt udrustede til at skabe arkitektur af virkelig høj kunstnerisk værdi, som samtidig er virkelig bæredygtig”, siger hun.
Et af midlerne til at nå det mål er digitale værktøjer, som i dag kan støtte arkitekterne på helt nye måder.
”Det primære udbytte af digitaliseringen er ikke Revit og lignende modelleringsoftware. Det primære i forhold til bæredygtighed er at få en masse viden visualiseret og gjort anvendelig meget tidligt i designprocessen. Viden, som før var meget dyr og ressourcetung for arkitekterne at få fat i.
Udbygget samarbejde
Samtidig vil hun sammen med sine nye kolleger udbygge og videreudvikle samarbejdet med ingeniøruddannelserne og de humanistiske uddannelser på Aarhus Universitet.
Lotte har arbejdet på DTU siden 2002. Her har hun virket som lektor og med tiden uddannelsesleder på Department of Civil Engineering Design and Processes. Og hun fremhæver netop forskningen i designprocesser som centralt i sit arbejde.
”Designprocessen er på en måde usynlig, men pointen er, at det ofte er her, bæredygtigheden finder ind i projektet; I de beslutninger, man træffer undervejs og det informationsgrundlag, beslutningerne træffes på”.
Hun har bl.a. forsket i, hvordan man skaber en designproces, der tilgodeser cirkularitet. Hvordan undgår man air condition og mekaniske anlæg i en bygning ved at træffe gode beslutninger om bygningens geometri og beliggenhed? Hvordan bruger man digitale værktøjer til at skabe en bygning på netop dette konkrete sted på planeten, så den klarer mest muligt selv uden tilførsel af mekanik?
Visuelle værktøjer
Men det er en central pointe for Lotte, at data ikke løser opgaven af sig selv. Arkitekternes særlige kunnen er en afgørende forudsætning.
”Digitale værktøjer skal være frie, visuelle og anvendelige – det primære er det kunstneriske: Det er ligegyldigt, om byggeriet er DGNB-certificeret, hvis det ikke bidrager med interessante idéer, der gør én lykkeligere”, siger hun.
Fokus på fremtiden
Hendes forskning på skolen skal desuden bidrage til, at arkitektbranchen kan udvikle sig i en endnu grønnere retning end i dag.
”Det handler ikke om at lave tegnestueparate projekter, men at hjælpe studerende med at flytte sig fremad med sigte på virkeligheden, som den skal se ud om ti eller femten år.”
Reelle værdier
Den vision skal løftes ud i verden af de arkitekter, som skolen udklækker.
”Jeg håber, de arkitektstuderende vil dreje tingene i en god retning, så de fysiske rammer bliver både smukke og bæredygtige. At de repræsenterer langsigtede værdier – ikke kun kvantificerbare elementer, men en balance. Jeg opfatter det som et meget ansvarsfuldt job, siger Lotte Bjerregaard Jensen.
Tiden på DTU har altså ikke formået at få Lotte Bjerregaard Jensen til at miste blikket for den værdi, som arkitekternes arbejde har:
”Der skal virkelig være plads til en kunstnerisk proces, hvor man fortolker stedets ånd og laver nogle særlige steder, der ikke er ligegyldige, men skaber forbindelse til den levende natur – det er en vigtig del af bæredygtighed.
Fakta