29.01.2019 / Nyhed
Den 28. januar blev de første spadestik taget til den nye arkitektskole på Godsbanearealerne i Aarhus. Det blev fejret med festtaler, kolde øl og varm suppe. Flere hundrede mennesker var mødt frem. Og med 100 spader til rådighed kunne alle bidrage.
Arrangementet blev indledt i Godsbanens foyer med en række festtaler. Fagdommer fra den internationale konkurrence om skolens udformning, Jens Thomas Arnfred, sluttede talerække af og causerede over emnet ”at flytte (på) sig”.
Med etableringen af den nye arkitektskole har projektets bygherre, Bygningsstyrelsen, lanceret en ny samarbejdsform, hvor alle byggerites parter arbejder tæt sammen under hele forløbet. Og som flere af de øvrige talere glædede Jens Thomas Arnfred sig over, at det har ført til et særdeles frugtbart samarbejde mellem Bygningsstyrelsen, der er bygherre, arkitektskolen og projektets rådgivere. Han ser frem til at den nye skole står klar til indflytning i 2021 – og til den rolle, som skolen har at spille:
”Det må være på arkitektskolerne, vi undersøger, hvad det er for kræfter, vi er underlagt, og hvad det vil sige, at være menneske af kød og blod. Det må være her, vi giver rum til tvivlen, og her, vi skærper vores nysgerrighed, træner vores indignation. Og her vi får fingrene i materialer, så vi kan få færten af det, der gælder … Vi kan ikke bygge velfærdssamfund uden kærlighed og omsorg for den enkelte og for dét, vi har fælles. Og som jeg læser sporene i sandet, bliver det vi har fælles vigtigere og vigtigere.”
Dialog og inddragelse
Borgmester Jacob Bundsgaard fremhævede skolens betydning som fødekæde til byens mange arkitektfirmaer og byens internationale ry som arkitekur- og designby, mens prorektor Kristine Leth Juul understregede det gode samarbejde med naboen, Institut for (X), der i ti år har arbejdet ”legende, modigt, stædigt og kløgtigt” på at gøre Godsbanearealerne til en interessant bydel, men nu må rømme nogle af sine bygninger for at give plads til arkitektskolen:
”At skabe en involverende byggeplads har været en grundtanke for Mads Peter fra Institut for (X) – og heldigvis greb projektets entreprenør, A. Enggaard A/S, ideen. Vi kommer derfor til i fællesskab at udvikle en række forskellige funktioner langs med byggepladshegnet: Udstillingspavilloner, workshopfaciliteter, genbrugstorv osv. Det er aktiviteter, som forhåbentlig knytter fysisk bånd mellem Institut for (X) og byggepladsen – men også bånd mellem os som naboer i bydelen,” lød det blandt andet fra prorektoren.
En vildnis, der består
Selv om Institut for (X) må afgive plads, så mener Mads Peter Laursen intentionerne er gode, og der er er grundlag for ”at skabe noget magisk, hvis de voksne opfører sig ordentligt”. Og som han malende udtrykte det i sin tale: ”Man skan beskære et vildnis, uden at det mister sin funktion som vildnis.”
Ifølge transport-, bygge- og boligminister Ole Birk Olesen er den nye arkitektskole et eksempel på, hvad den danske byggebranche og dansk arkitektur formår:
”Med de kreative og entreprenante ildsjæle, der er i området, tror jeg, at vi vil se en transformation, som ikke er set magen til andre steder. Et forbillede for byomdannelse.”
Efter talerne kom der gang i de 100 spader, der markerede begyndelsen på opførelsen af den nye arkitektskole, mens en buldozer begyndte nedrivningen af en af de bygninger, som Institut for (X) har rådet over.
Herefter bød Institut for (X) samtlige fremmødte indenfor til kolde øl og varm suppe.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE