Den fælles fortælling – Transformation af kulturmiljøer
Ph.d.-projekt af Mathilde Kirkegaard
Ph.d.-projekt af Mathilde Kirkegaard
Med udgangspunkt i forskningen af gruppen ”Screening af Kulturmiljøer”, undersøger Ph.D.-projektet transformationsstrategier for kulturmiljøer i Danmark ved brug af metoden ”research by design”. Projektet udspringer fra en forståelse af, at kulturmiljøer både indeholder fysiske og sociale dimensioner, og at de ikke skal konserveres, men genfortælles.
Gennem eksperimenter vil projektet have fokus på en udvikling af kulturmiljøer som tager afsæt i og integrerer det lokale miljø. Ligeledes vil projektet benytte arkitektoniske registreringer, kombineret med en fænomenologisk tilgang, rettet mod en udvidet forståelse af kulturmiljøer.
Gennem aktionsforskning vil projektet undersøge transformationsprocesser som inkluderer lokale aktører og det lokale miljø – hvilket repræsenterer det sociale lag i udviklingsprocesser i både det bebyggede miljø og i håndteringen af kulturarv. I sidstnævnte ligger en vægting af stedets identitet, som er koblet til kulturmiljøets fortælling.
Ved at introducere stedets fortælling som en væsentlig del af kulturmiljøet, bliver forståelsen af kulturmiljøer koblet til en ”levende størrelse”. Denne vinkel er afgørende i forhold til kulturmiljøernes nutidige og fremtidige rolle. Hvis kulturmiljøer ses som en størrelse der kan genfortælles, understreges koblingen til det liv som både omgiver og definerer det.
Projektet vil under aktionsforskningen benytte metoden ”research by design”, som centreres omkring et fysisk design eller en event i et udvalgt kulturmiljø. Det har til formål at aktivere kulturmiljøet både med henblik på at informere det lokale miljø og på at invitere til lokalt engagement.
En event eller et design kan fungere som akupunktur, der med en lille nål, giver energi ud til at større areal end indstikket. Når man arbejder med design som katalysator til at aktivere et område, ligger fokusset på at udforske mulighederne i og ændre perceptionen af et område. Forskningsgruppen ”Screening af Kulturmiljøer” peger på et sæt iboende egenskaber i kulturmiljøer, henholdsvis beboelse, turisme, erhverv eller kultur. Dette kan oversættes til kulturmiljøets egenskaber for ”nyt liv”, hvilket understreger projektets integrering af det lokale miljø og relevante aktører i udviklingen af kulturmiljøer.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE