FAQ
FIND SVAR PÅ DINE SPØRGSMÅL
I nedenstående FAQ finder du svar på de mest stillede spørgsmål om optagelse på bacheloruddannelsen på Arkitektskolen Aarhus.
Finder du ikke et svar på dit spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte skolens optagelseskoordinator. Du kan finde kontaktinformationen i bunden af siden.
FØR DU SØGER
Hvad er karakterkravet for at søge om optagelse?
Der er et karakterkrav på 6,0 fra en adgangsgivende uddannelse.
Hvilke uddannelser er adgangsgivende til at søge om optagelse?
Adgangsgivende eksaminer til arkitektuddannelsen på Arkitektskolen Aarhus:
- Studentereksamen (stx)
- Højere forberedelseseksamen – (hf), med eller uden overbygning
- Højere handelseksamen (hhx)
- Højere teknisk eksamen (htx)
- Bygningskonstruktør
- Studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux)
- Færøsk studentereksamen, Grønlands gymnasiale uddannelse, færøsk højere forberedelseseksamen, færøsk højere handelseksamen, den erhvervsgymnasiale uddannelse til højere handelseksamen fra Grønland, færøsk højere teknisk eksamen, den erhvervsgymnasiale uddannelse til højere teknisk eksamen fra Grønland og eksamen fra Duborg-Skolen og A. P. Møller Skolen
- Gymnasiale indslusningsforløb for flygtninge og indvandrere (GIF)
- Dansk/Fransk Baccalauréat (DFB), Europæisk Baccalauréat (EB), International Baccalaureate (IB) med IB-Diploma, Option Internationale du Baccalauréat (OIB) og dansk-tysk studentereksamen (DIAP)
- Udenlandsk eksamen m.v., som Styrelsen for Forskning og Uddannelse har vurderet som sammenlignelig med en dansk gymnasial eksamen.
- International Baccalaureate (IB) med IB-Course Result på mindst 18 point sidestilles med en gymnasial eksamen, hvis ansøgeren har opnået mindst karakteren 3 i hvert af de 6 fag, der indgår i IB-forløbet. Stk. 3.
- Bevis for eux 1. del sidestilles med en hf uden overbygning
- Bevis for opnået generel studiekompetence (eux 1. del) sidestilles med en gymnasial eksamen om optagelse på uddannelse omfattet af denne bekendtgørelse. De fleste gymnasiale eksaminer fra Norden, EU, EØS og enkelte middelhavslande uden for EU giver ret til at søge. Arkitektskolen omregner eksamen efter gældende regler og retningslinjer. Du kan læse mere om udenlandske eksaminer på ufm.dk
Nogle udenlandske eksamener kræver, at der søges dispensation.
Udenlandske eksamener bliver omregnet efter dansk lovgivning via Eksamenshåndbogen
Vær opmærksom på, at det danske omregningssystem ikke opererer med særlige bonusser og tillægsordninger for allerede gennemførte eksaminer. Det er derfor dit første gennemførte eksamensbevis, som danner grundlag for en ansøgning.
Kan jeg søge om dispensation?
Dispensation skal søges inden den 15. marts kl. 12.00.
Ansøgning om dispensation søges ved at udfylde denne formular.
Du skal samtidig søge om optagelse via optagelse.dk
Du kan søge om dispensation, hvis du:
- mangler en adgangsgivende eksamen.
- falder under Lov om dobbeltuddannelse og kandidatreglen.
- ikke opfylder sprogkravet – dansk.
- ikke opfylder karakterkravet 6,0.
Jeg har allerede gennemført en kandidatuddannelse, kan jeg søge ind?
Kandidatreglen
Kandidatreglen er genindført, som medfører at personer, der har gennemført en kandidatuddannelse, kun kan blive optaget på en ny bachelor- eller kandidatuddannelse, hvis der er ledige pladser.
Hvilke sprogkrav er der for at søge ind?
Dansk A
Udenlandske ansøgere, som ikke har dansk A i deres adgangsgivende eksamen, skal have bestået Studieprøven. Nordiske ansøgere, der har bestået dansk, svensk eller norsk, på højeste niveau, i den adgangsgivende eksamen, er undtaget fra denne regel.
Studieprøvens resultat i såvel den mundtlige som den skriftlige del skal være minimum være med karakter 4. Hvis du ikke har taget Studieprøven, men mener, at dine kvalifikationer i dansk er på et tilsvarende niveau, kan du søge om dispensation. I din ansøgning skal du redegøre for og dokumentere dit niveau i dansk og for de forhold, som du mener, giver grundlag for dispensation.
Engelsk B
Faget engelsk B er ikke et niveaukrav i din adgangsgivende eksamen. Da sproget engelsk indgår som en del af bacheloruddannelsen, anbefaler vi, at du supplerer med en af følgende tests:
- TOEFL
Engelsk B – Test resultat på minimum 577 (paper-based) eller 91 (internet-based) - IELTS
Engelsk B – Test resultat på minimum 6.5 point - Cambridge ESOL eksaminer
Engelsk B – Certificate in Advanced English (CAE) eller First Certificate med karakteren A - CEFR valideret engelsk sprogprøve
Engelsk B – B2 level
Hvad er en standby-plads, og hvordan søger man den?
En standby-plads er en slags ventelisteplads (punkt 3 i KOT-skemaet). Hvis vi tildeler dig en standby-plads, vil du ikke i år blive tilbudt en studieplads på uddannelser, du har prioriteret lavere på KOT-skemaet.
Med en standby-plads står du på venteliste, og frem til den 31. august kan vi tilbyde dig en studieplads. Bliver du ikke tilbudt en plads i 2024, er du garanteret en plads i 2025, hvis du igen søger om optagelse. Hvis vi tilbyder dig en plads i 2024 inden for fristen, og du siger nej, mister du tilsagnet om en plads i 2025.
Du kan ændre ønsket om standby-plads indtil ansøgningsfristen den 15. marts kl. 12.00.
Ansøgning om overførsel til bacheloruddannelsen
Ansøgning om overførsel pr. 1. september 2025 kan tidligst finde sted efter bestået første studieår.
Indskrivning forudsætter, at der er ledige studiepladser. Den 15. marts vil Arkitektskolen Aarhus meddele, om der er ledige pladser til det kommende studieår, og hvilke prioriteringskriterier der anvendes ved fordeling af pladserne.
Ansøgningsfristen er den 1. maj. Ansøgningen skal indeholde dokumentation for gennemført 1. studieår, alternativt en bekræftelse på indskrivning på studiet, med angivelse af forventet gennemført 1. år senest i juni måned.
Ansøgningen sendes til a@aarch.dk mrk. Ansøgning om indskrivning. Svar på ansøgning vil blive meddelt senest den 30. juni.
OPTAGELSESPROCESSEN
Hvornår er der ansøgningsfrist for at søge om optagelse?
For at komme i betragtning til en studieplads skal vi have modtaget din ansøgning samt dokumentation på gennemførte uddannelser på optagelse.dk inden 15. marts kl. 12.00
Hvor sender man sin ansøgning om optagelse? (Med og uden dansk cpr.nr.)
Du skal ansøge om optagelse på bacheloruddannelsen gennem Den Koordinerede Tilmelding (KOT) på www.optagelse.dk. KOT er et fælles tilmeldingssystem for de fleste uddannelser i Danmark.
Du kan søge fra den 1. februar.
For ansøgere uden dansk CPR-nummer
Du skal søge om optagelse via optagelse.dk og følge vejledningen for ansøgere uden dansk CPR-nummer. Derefter skal du uploade din ‘underskriftsside’ via denne formular.
Hvad er en hjemmeopgave og hvornår modtager jeg den?
Den 27. april kl. 08.00 vil få du adgang til en mindre hjemmeopgave. Du skal uploade dit løsningsforslag til den stillede hjemmeopgave senest den 28. april mellem kl. 18.00 – 22:00. Løsningsforslag modtages alene digitalt.
I din besvarelse af hjemmeopgaven får du mulighed for at belyse karakteren af din interesse for arkitektur, samt dine evner for at udvikle denne interesse.
På baggrund af en faglig bedømmelse af det indsendte materiale vil ca. 225 ansøgere blive inviteret til at deltage i optagelsesprøven den 24. og 25. maj.
I bedømmelsen vil der blive lagt vægt på dokumentation af studierelevant modenhed.
Har I et eksempel på en hjemmeopgave?
Som en del af optagelsesprocessen til Arkitektskolen Aarhus skal man igennem en hjemmeopgave. Her kan du se et eksempel på, hvordan hjemmeopgaven så ud i foråret 2024.
Hvad skal man til optagelsesprøven?
På baggrund af en faglig bedømmelse af de indsendte hjemmeopgaver, vil ca. 225 ansøgere blive inviteret til at deltage i optagelsesprøven den 24. og 25. maj.
Under optagelsesprøven gennemføres:
En individuel samtale af ca. 15 min. varighed.
Samtalens formål er at udbygge viden om dig som potentiel bachelorstuderende på Arkitektskolen Aarhus, som vi har opnået gennem din besvarelse af hjemmeopgaven.
Et øvelsesforløb
Øvelserne, som du skal besvare de to dage, som optagelsesprøven varer, har til formål at belyse:
- Dine analytiske evner
- Din rumlige forståelse
- Dine evner for at arbejde med udvikling af form og rum inden for en defineret ramme.
Der stilles ikke krav om særlige arkitektfaglige forkundskaber, derimod forventer vi, at du i din besvarelse af såvel hjemmeopgave, som optagelsesprøvens øvelser, forstår at udnytte de evner, som du allerede har.
Digitale færdigheder
Du vil skulle demonstrere basale digitale færdigheder i forbindelse med optagelsesproceduren. På Arkitektskolen Aarhus anvendes f.eks. Adobe.
Hvornår får jeg svar på optagelsesprøven?
Efter optagelsesprøven
Den 26. juni vil deltagere i optagelsesprøven få en tilbagemelding på den faglige bedømmelse.
Svar på ansøgning om optagelse
Den 28. juli vil du enten få svar fra:
- Den uddannelsesinstitution, hvor du har fået tilbudt en studieplads eller
- Fra KOT (Den Koordinerede Tilmelding) om at du ikke er blevet optaget på nogen af dine uddannelsesønsker.
Bliver du tilbudt en studieplads eller en standby-plads, skal du bekræfte den. Fristen fremgår af den meddelelse, vi sender dig. Bekræfter du ikke pladsen inden fristens udløb, bliver studiepladsen tilbudt til en anden.
Uanset hvor mange uddannelser du søger, vil du kun modtage ét svar.
EFTER DU HAR FÅET SVAR OM OPTAGELSE
Jeg er blevet tilbudt en studieplads
Hvis du bliver tilbudt en studieplads, er det vigtigt, at du bekræfter den inden for den tidsfrist, vi oplyser i beskeden, vi sender til dig. Hvis du ikke bekræfter pladsen inden fristens udløb, vil studiepladsen blive tilbudt til en anden.
Siger du ja til en studieplads hos os, ønsker vi dig et stort tillykke med optagelsen på Arkitektskolen Aarhus. Vi glæder os til at byde dig velkommen.
Dine medstuderende er i fuld i gang med at arrangere et både socialt og fagligt RUS-program.
Dine kommende undervisere har tilrettelagt et detaljeret introforløb, der vil sikre en god studiestart for årgangen som helhed og den enkelte.
Arkitektskolen har i samarbejde med Studenterrådgivningen lavet et online studiestartskursus til dig med små overskuelige moduler. Materialet har til formål at hjælpe dig godt i gang som ny studerende på Arkitektskolen, du modtager link.
Du modtager al relevant information fra os om opstarten og links. Du er også mere end velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.
Jeg er blevet tilbudt en standby-plads
Bliver du tilbudt en standby-plads, skal du bekræfte den. Fristen fremgår af den meddelelse, vi sender dig. Bekræfter du ikke pladsen inden fristens udløb, bliver studiepladsen tilbudt til en anden.
Med en standby-plads står du på venteliste til at få en studieplads. Frem til den 31. august kan vi tilbyde dig en studieplads. Bliver du ikke tilbudt en plads i 2024, er du garanteret en plads i 2025, hvis du igen søger om optagelse. Hvis vi tilbyder dig en plads i 2024 inden for fristen, og du siger nej, mister du tilsagnet om en plads i 2025.
Jeg er ikke blevet tilbudt en studieplads
Tak for din ansøgning om optagelse på arkitektuddannelsen. Vi modtager mange kvalificerede ansøgninger og har et begrænset antal studiepladser. En del søger ind flere gange, før de bliver optaget, og vi minder om, at der ikke er nogen begrænsning for, hvor mange gange du kan søge ind på studiet.
Arkitektskolen Aarhus er et offentligt, åbent fagligt hus. Du er altid velkommen til at kigge forbi kantinen, ArchiTegn, biblioteket eller udstillingen, eller deltage i et af de mange åbne faglige arrangementer.
Husk også på at der er mange muligheder for at forberede sig til en videregående uddannelse, hvis du beslutter dig for at søge ind igen næste år.
Hvilke udgifter er der på uddannelsen?
Som studerende på Arkitektskolen Aarhus skal du forvente udgifter til materialer, litteratur, studierejser/ekskursioner og software. Beløbene, der angives nedenfor, er et estimat for de forventede maksimale udgifter på uddannelsen. Udgifterne kan også være lavere end de angivne beløb og kan variere mellem programmer og semestre.
Computer og software
Ved studiestart forventer vi, at du har en bærbar computer (PC/Mac). Du behøver ikke købe en ny computer: Start med den, du allerede har, og vurder hen ad vejen, om du får behov for en ny.
De programmer, der typisk anvendes er Adobe-pakken, som vi forventer, at du har kendskab til, når du starter, og Rhino, som kan købes gennem skolens webshop.
Studierejser
På bachelor- og kandidatuddannelsen er der én eller flere studierejser. Udgifter til studierejserne varierer efter destination, men har en samlet maksimumudgift på 4000 kr. pr. tur.
Materialer og litteratur
Udgifter til materialer vil variere efter hvilke materialer, du vælger at bruge i dine projekter. Du kan regne med ca. 1500 kr. i materiale og print pr. semester. Ved afgangsprojektet kan du have flere udgifter end på de andre semestre.
Hvor kan jeg læse mere om uddannelsen, skolen og dens faciliteter?
I skolens studiehåndbog finder du svar på mange af de umiddelbare spørgsmål, som du måtte have om uddannelsen, skolen og dens faciliteter.
KONTAKT
The page you have selected is currently not available in English.