OPTAGELSE MED DISPENSATION
Der er en række krav, der skal være opfyldt for, at du kan søge ind på arkitektuddannelsen. Som udgangspunkt skal du have afsluttet en adgangsgivende eksamen med Dansk niveau A og et karaktersnit på 6.0.
Hvis du ikke opfylder disse krav men ønsker at søge ind alligevel, kan du søge dispensation ved at sende din dispensationsansøgning fra den 1. februar og senest den 15. marts kl. 12.00.
DISPENSATIONSANSØGNING
SÅDAN SØGER DU OM DISPENSATION
Din dispensationsansøgning skal bestå af følgende tre dele:
- Et udfyldt dispensationsskema (skemaet finder du i dette link).
- En fritekstsansøgning, hvor du kort redegør for baggrunden for din ansøgning om dispensation
- Relevant dokumentation
Din ansøgning om dispensation skal være skriftlig og fylde maks. 1 A4-sider. Her beskriver du kort din situation og redegør for de forhold, du mener kan give grundlag for en dispensation. Du skal uploade relevant dokumentation afhængig af, hvad du søger dispensation fra og tilføje det til din ansøgning på optagelse.dk. Det kan eksempelvis være en lægeerklæring, udtalelse fra en psykolog eller et uddannelsesbevis.
Uploader du en lægeerklæring eller en udtalelse fra en psykolog, skal denne indeholde en beskrivelse af det forløb, der ligger til grund for ansøgningen. Du er også velkommen til at vedlægge en journal.
Hvis din ansøgning ikke er begrundet og dokumenteret, kan vi ikke imødekomme din dispensationsansøgning. Vi træffer afgørelser på baggrund af en individuel og konkret vurdering af den enkelte ansøgning. Derfor er det aldrig muligt på forhånd at sige, hvad udfaldet bliver.
Bemærk: En imødekommelse af en dispensationsansøgning er ikke en garanti for, at du får tilbudt en studieplads på den uddannelse, du søger om optagelse på.
Du kan uploade ansøgningen om dispensation fra den 1. februar og skal tilføje den til din ansøgning om optagelse på optagelse.dk. Vi anbefaler, at du uploader din samlede dispensationsansøgning så hurtigt som muligt og gerne inden 15. marts kl. 12.00. Hvis du er i gang med at supplere, kan du uploade prøvebeviserne frem til 5. juli kl. 12.00.
SVAR PÅ DIN DISPENSATIONSANSØGNING
Hvis du har søgt dispensation senest 15. marts kl. 12.00, og din ansøgning indeholder den rette, relevante dokumentation, bestræber vi os på at give dig et svar senest medio maj.
Bemærk: Du får først endeligt svar på din ansøgning om optagelse på en uddannelse 26. juli.
Ønsker du at klage over afgørelsen
Du har mulighed for at klage over vores afgørelser, hvis du får afslag på optagelse eller hel eller delvis afslag på din dispensationsansøgning. Du kan klage over retlige forhold. Det vil sige, om vi har behandlet din sag i overensstemmelse med forvaltningsloven og de gældende regler på uddannelsesområdet.
Vi besvarer din klage med en udtalelse, som du får mulighed for at kommentere. Herefter sender vi klagen til Styrelsen for Forskning og Uddannelse, som er den øverste klageinstans. Du kan ikke klage over faglige vurderinger og vores skøn. Dette betyder, at du ikke kan få efterprøvet, om afgørelsen er hensigtsmæssig eller rimelig.
Din frist for at klage er to uger fra den dato, du modtager afgørelsen.
Inden du klager
Hvis du mener, der er begået en fejl eller sket en misforståelse, er det en god idé at kontakte os direkte, så får vi mulighed for at undersøge sagen, inden den formelle klageprocedure indledes.
MANGLENDE ADGANGSGIVENDE EKSAMEN
HVIS DU MANGLER EN ADGANGSGIVENDE EKSAMEN
I din ansøgning skal du redegøre for og dokumentere de kvalifikationer, som i dine øjne kan opveje det at have en adgangsgivende eksamen, og motivere dit valg af netop arkitektuddannelsen.
Følgende formelle krav skal samlet set være opfyldt og dokumenteret for at give grundlag for bevilling af dispensation:
- Folkeskolens afgangseksamen
- En sammenhængende 3-årig fuldtidsuddannelse af boglig eller praktisk karakter (skal være gennemført inden for de sidste 5 år)
- Kvalifikationer svarende til bestået gymnasial eksamen i fagene: dansk, matematik, engelsk(B) og fransk/tysk/spansk og samfundsfag/historie.
Vidnesbyrd fra dansk Rudolf Steiner Skole
Har du vidnesbyrd fra 12 års skolegang på en dansk Rudolf Steiner Skole, skal du også søge dispensation. Dit vidnesbyrd skal vise et fagligt niveau svarende til en bestået gymnasial eksamen. Sammen med din ansøgning skal du vedhæfte en motiveret ansøgning, hvori du redegør for dit valg af arkitektuddannelsen.
Vidnesbyrd skal uploades i dispensationsskemaet – og ikke vedhæftet din KOT-ansøgning.
KARAKTERKRAV
OPFYLDER DU IKKE KARAKTERKRAVET PÅ 6,0
Opfylder du ikke karakterkravet, kan du søge om dispensation på baggrund af usædvanlige forhold, eller hvis du har tilsvarende faglige kvalifikationer.
Usædvanlige forhold
Usædvanlige forhold er alvorlige forhold, der tydeligt har haft negativ indflydelse på din præstation og dit karaktergennemsnit fra din adgangsgivende eksamen. Usædvanlige forhold kan f.eks. være pludseligt opstået alvorlig sygdom eller ulykke, som har haft en synlig effekt på din præsentation i en afgrænset periode. Usædvanlige forhold defineres ikke som generel mistrivsel eller forhold som har været gældende gennem hele uddannelsen.
Vi kan kun give dig dispensation fra karakterkravet, hvis vi vurderer, at det er sandsynligt, at du kunne have opnået et karaktergennemsnit på 6,0 eller mere, hvis du ikke havde været udsat for de usædvanlige forhold. Der skal forelægge tydelig dokumentation for det usædvanlige forhold.
Dokumentation for usædvanlige forhold
Du kan søge om dispensation frem til 15. marts kl. 12.00, samtidig med at du søger optagelse på Optagelse.dk. Sammen med ansøgningen, skal du uploade dokumentation for de usædvanlige forhold. Dokumentationen vil oftest være en kombination af:
- lægeerklæring, som indeholder en tidsangivelse af forløbet, lægens faglige vurdering af, hvordan forholdene har påvirket dig
- sygejournal ved længerevarende sygdom
- udtalelse fra autoriseret psykolog, som indeholder psykologens faglige vurdering af, hvordan forholdet har påvirket dig
- lægeerklæring eller dokumentation for alvorligt eller terminalt sygdomsforløb for nærtstående pårørende
- specialistudtalelse fx i forbindelse med test af ordblindhed eller funktionsnedsættelser
- politirapport
- årskarakterer fra din adgangsgivende eksamen
- folkeskolens afgangsbevis (beviset kan være nødvendigt, hvis de usædvanlige forhold startede i slutningen af folkeskolen)
- udtalelse fra studievejleder eller rektor på din tidligere uddannelsesinstitution
Bemærk: En ansøgning om dispensation for karakterkravet grundet usædvanlige forhold kræver ofte meget dokumentation, da de usædvanlige forhold og din situation før og efter de usædvanlige forhold indgår i vurderingen. Du kan ikke få dispensation for usædvanlige forhold, hvis der ikke forelægger klar dokumentation.
Opfylder du hverken karakterkravet på 6,0 eller kravene for dispensation, kan du vælge at kvalificere dig ved tilsvarende faglige kvalifikationer.
Tilsvarende faglige kvalifikationer
Tilsvarende faglige kvalifikationer kan være eksamener bestået ved andre uddannelsesinstitutioner, hvor du har opnået gode resultater. Det er væsentligt at bemærke, at gennemførte uddannelseselementer skal være på et niveau over det gymnasiale og have relevans for uddannelsen.
Højskoleophold anses ikke for tilsvarende faglige kvalifikationer.
Vi kan ikke give dig facitliste med de uddannelsesaktiviteter, du skal udføre, for at få en anerkendelse af faglige kvalifikationer svarende til karakterkravet. Ikke to ansøgere eller ansøgninger er ens, og vi foretager en konkret og individuel vurdering af hver enkel ansøgning om anerkendelse.
Dokumentation for tilsvarende faglige kvalifikationer
Du skal uploade dine uddannelsesbeviser og/eller suppleringsbeviser sammen med din dispensationsansøgning.
Er du i tvivl om dine muligheder for dispensation, kan du henvende dig til vores studentervejledere: studentervejleder@aarch.dk
Du kan også henvende dig til Studievalg Danmark via studievalg.dk/
SPROGKRAV
SPROGKRAVET: DANSK A
Udenlandske ansøgere, som ikke har Dansk A i deres adgangsgivende eksamen, skal have bestået Studieprøven. Læs mere om Studieprøven på ug.dk.
Nordiske ansøgere, der har bestået dansk, svensk eller norsk på højeste niveau i den adgangsgivende eksamen, er undtaget fra denne regel.
Studieprøvens resultat i såvel den mundtlige som den skriftlige del skal være minimum være med karakteren 4. Hvis du ikke har taget Studieprøven, men mener, at dine kvalifikationer i dansk er på et tilsvarende niveau, kan du søge om dispensation. I din ansøgning skal du redegøre for og dokumentere dit niveau i dansk og for de forhold, som du mener, giver grundlag for en dispensation.
The page you have selected is currently not available in English.