Forskere skal gennemgå samtlige landsbyer i Viborg Kommune
Viborg Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Arkitektskolen Aarhus om et nyt forskningsprojekt.
17.03.2020
Viborg Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Arkitektskolen Aarhus om et nyt forskningsprojekt.
17.03.2020
Med forskningsprojektet Screening af Kulturmiljøer har forskere fra Arkitektskolen Aarhus rejst landet rundt og analyseret særligt værdifulde kulturmiljøer, hvor formålet har været at pege på de kvaliteter og potentialer, som den byggede kulturarv udgør i de danske kommuner.
Nu har Arkitektskolen Aarhus indgået et samarbejde med Viborg Kommune, som betyder, at forskere fra skolen skal lave en tematisk gennemgang af alle kommunens landsbyer. Arbejdet tager afsæt i SAK-metoden, der blev udviklet på Arkitektskolen Aarhus i forbindelse med Screening af Kulturmiljøer-projektet.
”Med den tematiske gennemgang er målet at udforske muligheden for at skabe grundlaget for en metodisk tilgang til differentieret og strategisk udvikling af landsbyer og landdistrikter som et samlet område. Samtidigt er det med projektet Arkitektskolens ønske at udforske og udbrede muligheden for brugen af kulturmiljøer som afsæt for den fremtidige kommunale planlægning og udvikling”, siger Kasper Albrektsen, der er forskningsassistent på Arkitektskolen Aarhus.
Temagennemgangen af landsbyerne, med afsæt i de aflæselige kulturmiljøer, undersøger, hvilke værdier og egenskaber de forskellige landsbyer besidder. Det er projektets ambition at undersøge muligheden for, gennem en forståelse af landsbyernes lokale kulturmiljø, at tilvejebringe en metodisk tilgang til at kunne planlægge, både strategisk og fysisk, med afsæt i de lokale fortællinger og egenskaber. Samt gennem en synliggørelse af de særlige fortællinger at sikre et redskab til stedsspecifik udvikling.
Viborg Kommune er arealmæssigt landets næststørste kommune, og der er afsat fire måneder til arbejdet, hvor forskerne skal kortlægge over 80 landsbyer.
”Vi har ikke ressourcer til en så minutiøs gennemgang af landsbyerne, og derfor er det et super godt redskab for os at benytte. Med SAK-metoden får vi visuelt præsenteret, hvilke forskellige værdier og potentialer de forskellige byer besidder. Det er meget håndgribeligt, og det er en metode, som vi kan lade os inspirere af i fremtiden”, siger Jørgen Tryk Hansen, der er arkitekt i Planafdelingen i Viborg Kommune, og fortsætter:
”Vi er opmærksomme på, at SAK-metoden tager udgangspunkt i kulturmiljøer og derfor kun er én del af billedet, når man taler om en landsby, men det er et rigtig stærkt værktøj, som vi kan inddrage i vores arbejde. Vi kan bruge SAK-undersøgelserne strategisk, og den sammenfatning, der samler alle landsbyerne, kan vi benytte i vores fremtidige kommuneplanlægning”.
Arbejdet med kortlægningen af de mange landsbyer er gået i gang, og det vil fortsætte frem til juli 2020.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE