”Jeg øjnede muligheden for at undersøge mødet mellem teknologien – alt det, vi bygger af og med – og arkitekturens sprog eller den rumlige gestus, som jeg godt kan lide at kalde det, fordi det ligner vores eget rigt nuancerede kropssprog”.
RUMLIG IMØDEKOMMENHED
Nu kommer hun så alligevel til at få sin daglige gang på en arkitektskole, når hun 1. september begynder som professor på Arkitektskolen Aarhus. Men trods nye opgaver og mere ansvar forbliver hendes fokus centreret om den kerne, der har været den røde tråd i hendes hidtidige virke.
”Hvordan kan de tekniske principper – fra konstruktion til de indeklimatekniske principper eller urbane teknologier – skabe mere gestus, udvide arkitekturens rumlige kapacitet og gøre den mere imødekommende? Byggeriets konditioner, præfabrikation og byggesystemer dikterer, at vi skal bygge billigt og effektivt. At vi skal skabe bedre boliger til flere med færre midler. Spørgsmålet er, hvordan der samtidig kan blive varig kvalitet i arkitekturen med de betingelser, som økonomi og teknik sætter?”
ARKITEKTURENS RÆKKEVIDDE
Marie Frier Hvejsel har virket på Aalborg Universitet siden sine studier dér. Først som ph.d.-studerende og siden som hhv. adjunkt og lektor på Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi – en stilling, hun har bestridt siden 2016. I det nye professorat kan hun fortsætte og udvide sin indsats for at styrke forbindelsen mellem teknikken og det rumlige sprog, som er arkitekturens potentiale.
”Jeg har altid været optaget af, hvordan teknologien kan udvide arkitekturens rækkevidde: Hvilke problemer og udfordringer kan og skal vi kaste os over? Jo mere, vi kan se teknik og byggesystemer som potentialer for rumlig gestus, jo bedre kan vi udnytte de ressourcer, vi bygger med. Det handler om at forstå arkitekturens vilkår og er centralt for at udvide dens mulighed for at bidrage til øget social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Den rumlige gestus er arkitektens nøgle til engagement i disse samfundsmæssige udfordringer, fordi den kan udvide rammerne for, hvem byggeriet er for og kvaliteten af det liv, som kan leves der. Men den er betinget af teknologien”.
Ikke mindst når det gælder transformation af eksisterende bygninger forholder det sig ifølge Marie sådan, at øje for potentialer i konstruktioner og byggesystemer kan danne udgangspunkt for en vellykket omdannelse, der tilføjer ny rumlig gestus.
DE STORE UDFORDRINGER
Disse visioner er Marie klar til at indfri i samarbejde med sine nye kolleger.
”Jeg vil gerne bidrage til at bære alt det frem, som de mange dygtige studerende, forskere og undervisere her på skolen kan. Hvis vi i fællesskab kan blive bedre til at forstå byggeteknikken som et naturligt udgangspunkt for at udvide og udvikle arkitekturens rumlige kapacitet, så kan vi være med til at løse de store miljømæssige, sociale og økonomiske udfordringer, vi som samfund står over for.”
FAKTA
- Marie Frier Hvejsel bliver tilknyttet skolens Forskningslaboratorium 2: Teknologi, bygningskulturer og bosætning.
- Marie blev i sin studietid undervist af professor emeritus på Arkitektskolen Aarhus, Karl Christiansen – det er på sin vis hans indsats, hendes professorat ligger i forlængelse af.
- Hun bor i Brabrand med sin mand, Christian, og deres to drenge: Herman på ni og Johan på syv.