Projektet NEW AARCH er baseret på en projektmodel, der har stort fokus på at spørge branchen til råds, være åben for nytænkende ideer og inddrage alle relevante faglige kompetencer så tidligt som muligt i processen. Det er sket i et to-faset konkurrenceforløb med en international åben idékonkurrence, hvor alle arkitekter og studerende kunne deltage – og efterfølgende en traditionel projektkonkurrence. Herefter ved en tidlig entreprenørinddragelse og udvikling af en ny udbuds- og samarbejdsmodel.
I foråret 2016 gennemførte Bygningsstyrelsen idékonkurrencen, og der blev modtaget 235 forslag fra 21 lande. Trevindere blev kåret: Atelier Lorentzen Langkilde (Danmark), Vargo Nielsen Palle (Danmark) og Erik Giudice Architects (Sverige/Frankrig).
De tre vindere blev efterfølgende bedt om at etablere et fuldt rådgiverteam bestående af arkitekter, ingeniører og landskabsarkitekter og blev inviteret til at deltage i projektkonkurrencen på lige fod med tre tidligere prækvalificerede teams, så der i alt var 6 konkurrenceteams. De prækvalificerede teams var BIG (Danmark), Lacaton & Vassal (Frankrig) og SANAA (Japan).
Vargo Nielsen Palle valgte at indgå et samarbejde med arkitektfirmaet ADEPT – og suppleret af Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming vandt dette team den internationale projektkonkurrence med en overbevisende og entydig sejr i marts 2017.
Bygningsstyrelsen indgik umiddelbart efter offentliggørelsen kontrakt med rådgiverteamet bag projektet. Projektet blev bearbejdet og detaljeret igennem dialog med arkitektskolens studerende og ansatte, og blev i november 2017 udbudt i totalentreprise med omvendt licitation på baggrund af et udvidet dispositionsforslag. Det vil sige, at den økonomiske ramme for projektet er fastlagt, og at parterne er forpligtet til at udvikle og om nødvendigt justere projektet indenfor denne ramme.
Det var et krav i totalentreprisekonkurrencen, at det vindende rådgiverteam skulle tilknyttes totalentreprenøren som dennes rådgiver. Projektets koncept er udviklet i et tæt fællesskab mellem Vargo Nielsen Palle og ADEPT. Vargo Nielsen Palle ledte rådgiverteamet indledningsvist, mens ADEPT i dag varetager den ledende rolle i rådgiverteamet og Vargo Nielsen Palle er ekstern konsulent for Bygningsstyrelsen.
I april 2018 tildelte Bygningsstyrelsen totalentreprisekontrakten til A. Enggaard A/S, som stod for opførelsen af byggeriet.
Læs mere om processen
I fanerne nedenfor kan du læse mere om projektets udbuds- og samarbejdsform, New Partnering, A.P. Møller Fondens donation og projektets kunstneriske udsmykning, der er bevilget af Ny Carlsbergfondet.
New Partnering
Bygningsstyrelsen, der er bygherre på New Aarch, har i forbindelse med totalentrepriseudbuddet til projektet udviklet en ny udbuds- og samarbejdsform, som har fået betegnelsen New Partnering. Baggrunden for New Partnering er ønsket om at skabe et transparent forretningsmiljø og optimere byggeprocessen og projektet ved at etablere et samarbejde baseret på dialog, tillid og åbenhed med tidlig inddragelse af alle parters viden, kompetencer og markedskendskab.
Ud over en række fælles målsætninger indeholder NEW PARTNERING blandt andet en konkret model for implementering og løbende evaluering af samarbejdet, en metode for håndtering af uenigheder samt en omfattende incitamentsstruktur, der udgør ca. halvdelen af entreprenørens samlede dækningsbidrag. Det vil sige, at jo bedre det lykkes for totalentreprenøren og bygherren at opnå deres gensidigt aftalte målsætninger, jo højere er indtjeningen, som totalentreprenøren får.
Med troen på at arkitektoniske ambitioner og bygbarhed ikke er modsætninger, har det overordnede mål været at få så meget kvalitet som muligt ind i projektet og i fællesskab med de relevante kompetencer at prioritere pengene der, hvor det giver mest værdi.
Donation fra A.P. Møller Fonden
Arkitektskolen Aarhus har modtaget en donation på 26 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til indretningen af den nye arkitektskole, og pengene er gået til særligt to områder i den nye bygning.
Først og fremmest til indretningen af skolen bibliotek, der livsnerven i skolens arkitekturformidling. Biblioteket rummer skolens fag- og forskningsbibliotek og materialesamling – og henvender sig til skolens studerende, undervisere og forskere men er også åbent for alle andre med interesse i arkitektfagets teori og historie, nyeste forskningsresultater og tidskrifter mv. Projektet er tegnet af Tegnestuen Praksis, der vandt udbuddet om indretningen af skolens Mediatek.
Det andet projekt, som A.P. Møller Fonden har valgt at støtte, er Didakteket, som er en moderne gentænkning af det klassiske auditorium og undervisningslokale. Rummet er udstyret med den nyeste IT-teknologi med henblik på nyskabende digital arkitekturformidling, online undervisning, vidensdeling og dialog via mobilteknologi. Didakteket kan også huse traditionelle forelæsninger, som både er for studerende og åbne for byens borgere. I dagligdagen bruges rummet også til udstillinger og kritik/projekt- præsentation for de studerende samt til fx åbne debatarrangementer for hele byen. Projektet er tegnet af ADEPT.
Kunstnerisk udsmykning
Arkitektskolen Aarhus har modtaget tilsagn fra Ny Carlsbergfondet om at bekoste kunstnerisk udsmykning af den nye arkitektskole.
I Danmark udspringer arkitektskolerne af kunstakademitraditionen, og kunsten spiller derfor en væsentlig rolle i tilgangen til og udviklingen af arkitektfaget. Arkitektskolen Aarhus ønsker med det nye byggeri at styrke signalet om kunstens rolle og værdi for arkitekturen. Og det skal bevillingen fra Ny Carlsbergfondet være med til at understrege.
Bevillingen gør det muligt for skolen at integrere kunstværker i bygningen, der ikke blot udsmykker de nye rum og vægge, men som samtidig får betydning for fortællingen om skolen.
KONTAKT
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE