Velkomst
v/ Kristine Leth Juul, prorektor på Arkitektskolen Aarhus
Åbning af dag to på Opening Arkitekturfestival 2021.
Åbning af dag to på Opening Arkitekturfestival 2021.
Arkitekturfestivalens moderatorer Kristoffer Lindhardt Weiss og Boris Brorman Jensen introducerer temaet for dag to.
Arkitektskolen Aarhus har siden sin grundlæggelse været en markant kultur- og uddannelsesinstitution i byen. Hvordan sikrer vi, at skolen fortsat spiller en rolle i byens udvikling som omdrejningspunkt for væsentlige kritiske diskussioner om fremtidens arkitektur og bymiljøer? Hvordan uddanner vi arkitekter til en virkelighed domineret af developernes skyhøje drømme, samtidig med at vi fastholder byens kvaliteter?
Rune Kilden (DK) er developer og medstifter af Kilden & Hindby. Rune Kilden står bag bl.a. Pakhusene samt Lighthouse, der er nomineret til årets kontorbyggeri 2021. Han er modtager af Byggesocietetets hæderspris, De Gyldne Søm 2017.
Anne Mette Boye (DK) er stadsarkitekt i Aarhus Kommune og tidligere studielektor (ph.d.) ved Arkitektskolen Aarhus.
Sarah Jarsbo (DK) er byudviklingskonsulent i NCC, bestyrelsesmedlem og forkvinde for Foreningen Sydhavnen, selvstændig konsulent i Y Factory og jurymedlem i Realdanias kampagne Underværker.
Lars Juel Thiis (DK) er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus og har studeret på Architectural Association i London og er stifter af CUBO Arkitekter. Thiis’ primære interesseområde er undervisningsbyggerier og transformation. Ved siden af sin praksis har han bl.a. været formand for Statens Kunstfonds bestyrelse og har længe haft en stemme i arkitekturdebatten.
Den modernistiske arkitektur og kulturarv repræsenterer et af de mest komplette og gennemgribende idekomplekser i arkitekturhistorien. På den ene side anerkendes de arkitektoniske ambitioner som idealistiske svar på datidens store boligsociale udfordringer. På den anden side er der åbenlyst brug for at levere nye svar på, hvordan vi fører de modernistiske boligområder ind i fremtiden. Er det nok at slå hul i muren, eller skal vi et spadestik dybere og se på de strukturelle problemer, områdernes sammensætning skaber?
Aysha Amin (DK) er gallerist, aktivist, projektleder for kunst og kulturplatfomen Andromeda8220 i Gellerup, og skribent for det internationale magasin The Funambulist, som arbejder politisk med krop og rum. Amins arbejder har været udstillet på Venedig Biennalen i 2018 og på DAAD Galerie under Berlin Biennalen 2020.
Tom Nielsen (DK) er arkitekt, forfatter og professor (ph.d.) på Arkitektskolen Aarhus. Tom Nielsen er forfatter til ”Formløs” og ”Gode intentioner og uregerlige byer” og medforfatter til ”Den østjyske millionby” og ”Gellerup”.
Keld Albrecthsen (DK) er cand. scient.pol. og livslang aktivist og politiker og har repræsenteret og initieret venstreorienterede partier i mere end fire årtier. I dag er han formand for Brabrand Boligforening.
Ellen Braae (DK) er landskabsarkitekt, forfatter og professor (ph.d.) i landskabsarkitektur ved Københavns Universitet og formand for Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg.
Robotteknologi, kunstig intelligens og digitale programmer er arkitektens nye værktøjer, som har medført radikale ændringer i den måde, vi tænker, designer og bygger arkitektur på. Men er bosættelser i rummet en løsning på overbefolkning, klimaudfordringer og mangel på ressourcer? Nu hvor vi har udnyttet og koloniseret jorden, skal vi så følge efter pengene – og Elon Musk – til de privilegeredes vægtløse legeplads, eller skal vi løse problemerne på jorden – staying with the trouble, leaving no one behind?
Bjarke Ingels (DK) er arkitekt, grundlægger og kreativ partner i Bjarke Ingels Group (BIG) og har vundet adskillige konkurrencer. Ingels er bl.a. kendt for boligkomplekser i Ørestaden, VIA 57 West på Manhattan, Superkilen, Amager Resource Center og samarbejder med Elon Musk om arkitektur på Mars.
Signe Kongebro (DK) er arkitekt og partner hos Henning Larsen Architects. Kongebro er Global Design Director og stifter af Henning Larsens bæredygtighedsafdeling. Tegnestuen har bl.a. modtaget The European Prize for Architecture 2019 for deres evne til at skabe bæredygtig arkitektur.
Arkitekt og underviser Ricelli Laplace Resende (BR) brænder for community building, permakultur og bæredygtig byggepraksis og har arbejdet og forsket i forskellige lande, herunder Brasilien, Japan, Mongoliet, Indonesien og Danmark. Ricelli mener, at god arkitektur styrker mennesker og deres passion og skaber bæredygtige fællesskaber. Ricelli er i øjeblikket ved at færdiggøre sin ph.d. “Responsible Architecture: participatory learning for sustainable behaviour in design”.
Klimakrisen har skabt et paradigmeskifte i arkitekturen, der ikke er set siden det moderne gennembrud. Der sættes nu spørgsmålstegn ved vedtagne dogmer og normer for kvalitet og formgivning, og byggebranchens ressourceforbrug står over for radikale ændringer. Hvordan finder vi balancen mellem de hurtige og de langsigtede løsninger, mellem greenwashing og arkitektonisk bæredygtighed?
Emmy Laura Perez Fjalland (DK) er ekstern lektor (ph.d.) ved Roskilde Universitet, skribent, kurator og gæsteforelæser ved det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering. Fjalland kuraterer bl.a. Føljetons ”Jordbo”, der fokuserer på den økologiske krise.
Flemming Rafn Thomsen (DK) er arkitekt og medstifter af Tredje Natur. Tegnestuen har bl.a. modtaget Årets Arne 2021 for Enghaveparkens Klimapark samt ”Best of What’s New” fra Popular Science for ”Klimaflisen”, der modtog flere nomineringer.
Mette Tony (DK) er arkitekt, fagdommer, fondsmedlem, medstifter af tegnestuen Praksis og bl.a. formand for Nykredits Arkitekturpris. Mette Tony har modtaget Eckersberg Medaljen, Nykredits Arkitekturpris samt flere hæderspriser.
Marianne Krogh (DK) er forlagsredaktør, kurator, kunsthistoriker og ph.d. i arkitektur. Hun har senest kurateret den danske Pavillon ved Arkitekturbiennalen i Venedig 2021 med udstillingen ”Con-nect-ed-ness”. Krogh har tidligere været kommissær for den danske Pavillon ved kunstbiennalen i Venedig samt kurator for det danske bidrag til São Paulo-Biennalen.
Studerende fra Arkitektskolen Aarhus og de to moderatorer diskuterer fremtidens agenda i arkitekturen – What is the real trouble?
Villads Birch Hastrup, UNIT 2/3 F, 5. semester.
Mathias Vang Christensen, Unit 2/3 A, 5. semester.
Clara Winterberg, Unit 2/3D, 5. semester.
Nanna Hagedorn Olsen, Unit 2/3 E, 5th semester.
Lise Jangaard, Unit 2/3B, 5. semester.
Praktiserende arkitekter fra Aarhus og de to moderatorer diskuterer fremtidens agenda i arkitekturen – What is the real trouble?
Birthe Urup (DK) er landskabsarkitekt, studieadjunkt ved Arkitektskolen Aarhus og medstifter af DETBLÅ. Tegnestuen står bag mange projekter i Danmark med ambitionen om at bruge landskabet som fundament i byggeri.
Kolja Nielsen (DK) er arkitekt, medstifter af og administrerende direktør for CEBRA. Kolja er fagdommer og har tidligere været formand for Danske Arkitektfirmaer. CEBRA har bl.a. modtaget Nykredeits Arkitekturpris og Venedig Biennalens Gyldne Løve.
Søren Leth (DK) er arkitekt og partner hos SLETH. I mere end 15 år har Leth arbejdet indgående med arkitektur, byplanlægning og moderne kulturarv. Søren medkuraterede udstillingen “At turde tænke” om arkitekt Knud Blach Petersen og har dybdegående kendskab til moderne dansk betonbyggeri.
Hør nøje efter, når grundlæggeren af den kooperative tegnestue Counterspace i Johannesburg præsenterer en praksis, der befinder sig mellem det funktionelle og det spekulative, mellem pædagogik og praksis. Sumayya Vally er en stemme fra den sydlige halvkugle, der både beskriver og forestiller sig byer og deres historie og fremtid. I dette afsluttende oplæg tager hun os med på en både kritisk og visionær rejse – staying with the trouble.
Sumayya Vally (SA) er arkitekt og grundlægger af Counterspace, og i 2020/21 designede hun Serpentine Pavilion som den yngste arkitekt nogensinde. Ifølge Time Magazine’s TIME100 Next er hun en af verdens mest indflydelsesrige ledere i 2021.
Drinks og DJs.