Lektor Niels Martin Larsen har været med til at afprøve det såkaldte Wikihouse koncept: ”Man angiver nogle simple dimensioner, og så laver computeren automatisk produktionstegninger af alle bygningsdelene. De tegninger fodrer man til en CNC-maskine, som så kan fræse komponenterne af krydsfiner, så huset blot skal samles på stedet”, fortæller han.
Design-til-fabrikation
Processen er et eksempel på et sammenhængende design-til-fabrikation koncept, og er egentlig et britisk system fra 2011. Men på Arkitektskolen Aarhus har man tilpasset det til den lokale kontekst og helt aktuelt medvirket til at producere to huse, som har været udstillet i forbindelse med Aarhus Festuge. Det var Karsten Sinning ved AART Arkitekter, som i starten af 2020 kontaktede skolen for at få assistance til at bruge Wikihouse konceptet.
Husene er produceret i samarbejde med den lokale virksomhed Scanex A/S, og det har krævet en del revidering af WikiHouse-systemet. Den del var forskningsassistent Povl Filip Sonne-Frederiksen ansvarlig for.
”Systemet var ikke up-to-date i forhold til den nyeste version af 3D-tegneprogrammet Rhino, så det har vi sørget for. Samtidig måtte vi kende systemets præcision rent fysisk, og derfor fremstillede Max Arpe-Sørensen, der var praktikant i vores robotlab, en række testsamlinger. Systemet er Open Source, så det kan tilpasses af enhver”, siger Niels Martin Larsen.