Og Frank Erichsen lagde fra land med en fyndig opsang til tiden.
“I hele vores huskultur er der et problem i, at vi de sidste 100 år har lagt exceptionelt meget energi i at glemme, hvordan man bygger huse”, sagde han.
Til gengæld så han arkitekter som et bindeled, som kan skabe en proces, der bærer i den rigtige retning, såfremt de har og får de rette kundskaber.
Tættere på mennesket
Arkitektstuderende Emma Rishøj Holm plæderede for, at man i højere grad skal bygge med respekt for menneskets sanser.
“Hvis vi bruger nogle materialer, hvor man kan aflæse bygningen og forstå, hvordan den fungerer – i stedet for at plastre alle vægge til med hvid gips – så tror jeg, at man kunne bringe bygningerne tættere på mennesket”, sagde hun.
Jette Birkeskov Mogensen, Senior Associate hos arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen føjede til, at vi alle skal forholde os mere kritisk til byggerier, end vi gør i dag.
“Der er mange certificeringsløsninger derude, men min opfordring er at gøre, som vi har lært at gøre mht. fødevarer: Læs ingredienslisten. Kræv at få at vide, hvad der er i bygningen”, sagde hun.
T-shirt i ventilatoren
Frank Erichsen erklærede sig enig, men så tværtimod tegn i tiden til, at man håber at løse problemerne med et teknologisk fix.
“I det Klimapartnerskab, der udkom i foråret, lægger branchen selv op til yderligere teknologisering af bygningsmassen: Mere intelligent styring. Men det flugter bare ikke med, hvordan mennesker opfører sig. Et mere teknologisk hus vil ikke forhindre én i at stoppe en gammel t-shirt ind i ventilatoren, hvis man synes, det trækker for meget. Og så er systemet pludselig ødelagt i hele bygningen”, sagde han.