Kronprinsen slog et slag for arkitekturen og indviede den nye arkitektskole
Arkitektskolen Aarhus har fået nyt hjem, og i dag blev skolens nye bygning indviet.
04.11.2021
Arkitektskolen Aarhus har fået nyt hjem, og i dag blev skolens nye bygning indviet.
04.11.2021
Et sving med den store hammer fik klokken til at ringe, og så var Arkitektskolen Aarhus’ nye bygning officielt indviet. I den anden ende af hammeren stod H.K.H. Kronprins Frederik, som havde indvilget i at slå et slag for arkitekturen – bogstaveligt talt.
Udover H.K.H Kronprins Frederik var også Transportminister Benny Engelbrecht, uddannelses- og forskningsminister Jesper Pedersen, borgmester Jacob Bundsgaard, 375 inviterede gæster og 480 studerende også mødt op for at fejre indvielsen af Danmarks første nybyggede arkitektskole.
”Det er sjældent, at man kan invitere så mange gæster til fødselsdag, og det er ikke hvert år, man kan fejre fødselsdag med at indvie en ny bygning, men det kan vi i dag. Danmarks første nybyggede arkitektskole, og så oven i købet på Arkitekturens Dag”, sagde skolens rektor Torben Nielsen i sin tale.
Indvielsen af den nye arkitektskole skete på skolens 56-års fødselsdag, som i år også faldt på Arkitekturens Dag, og den festlige begivenhed markerer, at Arkitektskolen Aarhus nu for første gang i skolens historie har fået et permanent hjem. Siden skolens oprettelse i 1965 har arkitektuddannelsen midlertidigt haft til huse på Nørreport, men i 2016 startede arbejdet med at afklare, hvordan en ny skole skulle se ud. I januar 2019 blev der taget første spadestik, og i juni 2021 blev nøglerne afleveret til Arkitektskolen Aarhus.
Den nye bygning er placeret på godsbanearealet i Aarhus, og den rummer godt 12.500 kvadratmeter fordelt på fire plan. Bygningen fremstår som et råt arkitekturværksted i beton og træ, men hvis du spørger skolens rektor, er det først her efter indflytningen, at vi finder ud af, hvordan bygningen kommer til at tage sig ud.
”Arkitektur er helt afhængig af tidslighed, det lange spænd, historiens gang og dom. Men der skal også vilje til, og ikke mindst at vi som brugere lytter til bygningens og rummenes og vores egen resonans og udvikling. Og at vi i fællesskab tager på os at ville det gode sammen med arkitekturen”, sagde rektor Torben Nielsen i sin tale og fortsatte:
”Og så er der bygningens fremtoning – noget der med sikkerhed kan dele vandene. Og det er godt, for det vi beskæftiger os med kaldes jo bygningskunst. I sit ydre fremstår bygningen med toner fra strukturalismen og brutalismen, men er også nutidig, nøgtern og uden fjollede og spektakulære påfund. I sit indre er der ved første øjekast næsten nøgne grundrum og en atmosfære, som både bærer præg af råhuset, der står og venter på færdiggørelse, aptering og indtagelse, og atmosfære af rå værkstedshal hvor alt kan ske og udfoldes. Alt er synligt og skåret ind til benet”.
Skolens ansatte og studerende rykkede allerede ind i bygningen til studiestart i september, men nu er bygningen officielt indviet, og fremtiden vil vise, hvordan de studerende kommer til at indtage det nye hus.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE