Nye tal for trivsel og stress på Arkitektskolen Aarhus
Andelen af studerende på Arkitektskolen Aarhus, der ofte oplever stærke stresssymptomer i hverdagen, er faldet fra 35% til 17%.
01.03.2022
Andelen af studerende på Arkitektskolen Aarhus, der ofte oplever stærke stresssymptomer i hverdagen, er faldet fra 35% til 17%.
01.03.2022
Det daglige stressniveau blandt studerende på Arkitektskolen Aarhus er faldende, viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Uddannelses- og Forskningsministeriet er nu klar med Danmarks Studieundersøgelse 2021, der er den årlige undersøgelse af blandt andet trivsel og stress på landets videregående uddannelser. Arkitektskolen Aarhus har tidligere haft en kedelig Danmarksrekord for stressniveau blandt skolens studerende, hvor undersøgelsen i 2020 viste, at 41% af de studerende altid eller ofte oplevede stress i forbindelse med deres studie i dagligdagen. Det tal er i 2021-undersøgelsen faldet til 20%, og generelt er der fald i stressniveauet på tværs af flere spørgsmål.
Undersøgelsen blev gennemført i slutningen af 2021, og i alt deltog 246 af skolens studerende i undersøgelsen. I 2020 besvarede 222 studerende undersøgelsen, mens 206 svarede i 2018. På spørgsmålet: ”Har du oplevet stærke stress-symptomer i forbindelse med dit studie i dagligdagen?” fordeler svarene sig sådan her:
Altid
Ofte
Nogle gange
Sjældent
Aldrig
Ved ikke
I spidsbelastningsperioderne omkring eksamener er der også sket et fald i stressniveauet blandt skolens studerende. På spørgsmålet ” Har du oplevet stærke stress-symptomer i forbindelse med dit studie op til eksamen?” fordeler svarene sig således:
Altid
Ofte
Nogle gange
Sjældent
Aldrig
Rektor Torben Nielsen ser positivt på de nye tal.
”Selvom vi langt fra er i mål, glæder jeg mig over, at stressniveauet er nedadgående på Arkitektskolen Aarhus. Jeg havde frygtet, at vi ville se øget stress og dårligere trivsel efter en anstrængende corona-nedlukning, men sådan er det heldigvis ikke gået. Stærke stresssymptomer skal ikke være en fast del af at være studerende på vores skole, og vi kommer til fortsat at have et stort fokus på trivsel og stress i fremtiden”, siger Torben Nielsen.
Resultaterne fra Danmarks Studieundersøgelse består udelukkende af tal, og rapporten indeholder således heller ingen forklaringer på, hvorfor tallene ser ud, som de gør.
”Vi har sat en masse forskellige tiltag i gang, som skal bekæmpe stress og øge trivslen på skolen, men vi kan ikke konkludere, at det er disse tiltag, der har virket allerede. Vi står derfor ikke og jubler over, at vi har knækket koden, men vi kommer til at fortsætte med de tiltag, som vi tror på er de rigtige for vores skole og studerende”, siger Torben Nielsen.
Et af de nye tiltag er Trivselsrådet, der består af repræsentanter for de studerende, underviserne samt ledelsen. Trivselsrådet har blandt andet udarbejdet en handleplan med forslag til indsatsområder, og rådet fortsætter arbejdet i 2022. Derudover har Arkitektskolen Aarhus også indgået et samarbejde med Studenterrådgivningen, der blandt andet tilbyder samtale-hjælp til stress-udsatte studerende.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE