Arkitektskolens professorer afholder i forårssemestret 2019 tretten grundlæggende forelæsninger om arkitektur. Forelæsningerne vil tage udgangspunkt i professorernes respektive kerneområder: kulturarv, by- og landskabsarkitektur, bygningskunst, teknologi, bæredygtighed og teori- og historie. Foredragsholderne vil fra forskellige vinkler bringe en række historiske og nutidige temaer i spil, af relevans for en grundlæggende forståelse af arkitekturens kulturelle, sociale og samfundsmæssige betydning. Rækken er tilrettelagt for Arkitektskolens bachelorstuderende, men vil i øvrigt være åben for alle interesserede på og uden for skolen.
D. 20. februar afholder Anders Troelsen en forelæsning med titlen “Byen på højkant”. Om forelæsningen skriver han:
“Skyskraberen er et produkt af det udgående 19. århundrede, muliggjort af nyudviklede stålkonstruktioner, der frigjorde murene for bærende funktioner, og opfindelsen af elevatoren, der forrykkede bygningens vertikale hierarki og katapulterede piano nobile opad mod himlen. I det 20. århundrede skød skyskrabere op som tegn på teknikbegejstring og fremskridtsoptimisme. Bygningstypen var USAs markante bidrag til arkitekturhistorien, og skyskraberbyers skyline kloden over synliggjorde kapitalstærke centres forhåbninger om at gøre USA rangen stridig. Før årtusindeskiftet var USAs overherredømme brudt, idet stafetten er vandret videre i en almindelig translatio imperii.
Byen, der er stillet på højkant, er på mange måder en udfordring til gængs byanalyse. Facadebegrebet udfordres, når byens akser vippes opad, og byen splittes ad som oplevelsesrum for en krop, der har svært ved at forholde sig til den overmægtige skala. Med bl.a. afsæt i Kevin Lynchs begreber vil foredraget give nogle bud på analytiske synsvinkler, der kan belyse skyskraberbyen som oplevelsesrum og betydningsfelt.”