08.05.2018 / Nyhed
Lokalplaner, planlov, borgerinddragelse og samfundspolitik er nogle af nøgleordene, som de studerende på Byplanlægger-kurset er mestre i, når de er færdige med de 10 uger lange kursus for ledige arkitekter og ledige fra beslægtede fag. Kurset klæder de ledige på til et job som byplanlægger i en kommune eller et rådgivningsfirma.
”Inden jeg startede på kurset, håbede jeg på at blive bedre til arbejdet med lokalplaner. Det var ikke noget, jeg kendte så meget til, så det ville jeg gerne have mere viden om. Mange kommuner er også begyndt at bruge mere brugerinvolvering, så det var spændende at få nogle gode redskaber på det felt. I praktikken er det min oplevelse, at jo mere man selv åbner posen med, hvad man kan, jo flere ting får man lov til at lave”, siger Sidsel Bjerregaard, der er kursist på Byplanlægger-kurset.
Sammen med 18 medkursister begyndte Sidsel Bjerregaard på kurset i foråret 2018, og i løbet af kursets første fem uger får kursisterne en introduktion til teorien bag arbejdet som byplanlægger. Herefter følger fire ugers praksis i en kommune eller en privat rådgivningsvirksomhed.
Gode jobmuligheder
Det er anden gang efter en længere pause, at Arkitektskolen Aarhus udbyder Byplanlægger-kurset, og generelt har uddannelsen været med til at få de studerende i beskæftigelse.
”Vi oplever at beskæftigelseseffekten er over al forventning. Mange bliver løftet fra dagpenge til at komme videre i deres egen karriere”, forklarer Martin Odgaard, der er arkitekt og adjunkt i by- og landskabsplanlægning. Han er derudover faglig leder samt primær underviser på kurset.
Den øvrige undervisning varetages af Tom Nielsen, arkitekt og professor i by- og landskabsplanlægning, samt Henrik Stjernholm, arkitekt og forhenværende stadsarkitekt i Vejle Kommune. De tre undervisere bruger også deres netværk i branchen til at skaffe de nødvendige praksispladser. De gode jobmuligheder var afgørende for, at Sidsel Bjerregaard endte med at deltage på kurset.
”Først var mit jobcenter meget afvisende, men da Arkitektforbundet fortalte dem, at det var en uddannelse, der skaber jobs, fik jeg kurset godkendt,” siger hun.
Teori og kreativitet
Sidsel Bjerregaard blev uddannet arkitekt i 2008, og derefter arbejdede hun i Greve Kommune og som selvstændig. Inden hun begyndte på kurset var hun i praktik i 3 måneder i en byplanafdeling.
”Mange arkitekter tror måske, at planlægger-vejen er kedelig, men der er mange spændende opgaver. Jeg har lært, hvordan man griber en lokalplan an, og samtidig får jeg indimellem lov at være kreativ og bruge de værktøjer, jeg havde med mig fra arkitektuddannelsen. Det er bestemt ikke så tørt, som mange tror”, forklarer hun.
Selvom der er mange nye opgaver, har Sidsel Bjerregaard stadig stor gavn af de kompetencer, hun fik som en del af sin arkitektuddannelse.
”I min praktikperiode arbejdede jeg på en rekreativ rute, hvor jeg fik lov at være kreativ og tegne i 3D. Generelt bruger jeg mange af de elementer, jeg arbejdede med som arkitekt. Samtidig arbejder vi også meget med interessenter og de politiske lag”, siger hun.
Til efteråret starter det næste hold af kursister på Byplanlægger-kurset, og der er stadig ledige pladser.
Se video med Sidsel Bjerregaard, kursusdeltager i 2018
Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her:
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE