Bæredygtig udvikling kræver kreativitet
Torben Nielsen skriver i dagens kronik i Politiken sammen med en række rektorer, designchefer og direktører.
21.10.2019
Torben Nielsen skriver i dagens kronik i Politiken sammen med en række rektorer, designchefer og direktører.
21.10.2019
Hvis vi tænker kreativitet ind i den grønne og teknologiske omstilling, kan Danmark blive blandt verdens førende på området. Det skriver rektor Torben Nielsen i dagens kronik i Politiken sammen med en række rektorer, designchefer og direktører:
”En dansk førerposition inden for klima og bæredygtighed er inden for rækkevidde. Men de løsninger, der skal til for at nå den, finder vi ikke ved alene at prioritere tekniske eller matematiske fag over alle andre.
Opgaven er at skabe de rammer, som fremmer tværfaglighed og nye ambitiøse partnerskaber mellem teknologi, kreativ udviklingsvirksomhed, erhvervsliv og samfund.
I den forbindelse har vi mere end nogensinde brug for de kreative og humanistiske fag. Ikke så meget for fagenes egen skyld, men fordi de kreative fag er bindeleddet mellem videnskaben og de mennesker, den skal skabe forandring for og sammen med.”
Kronikørerne nævner modstanden mod vindmøller som et eksempel: Det er ikke tilstrækkeligt at skabe noget, som virker rent teknisk, det er nok så afgørende, at løsningerne også appellerer til folks hjerter og syn på æstetik. Og en rapport fra konsulent huset McKinsey viser, at virksomheder, der konsekvent bruger designmetoder i deres strategiske forretningsudvikling, har 32 pct. større overskud en dem, der ikke gør.
Samtidig boomer markedet for bæredygtige løsninger, og med FN’s verdensmål, Sustainable Development Goals, har verdens virksomhedsledere og organisationer fået et fælles sprog til at skabe den nødvendige bæredygtige transformation for vores samfund og klode:
”Den transformation kan åbne nye forretningsmuligheder for svimlende 12 billioner dollars – knap 80.000 milliarder danske kroner – på globalt plan (kilde: ’Better Business Better World’, rapport af the Business & Sustainable Development-kommissionen).”
Danmark kan næppe blive førende, når det gælder hardcore teknologiudvikling – men:
”… vi kan meget vel blive verdens bedste til at komme med et bud på et helt samfund, der benytter sig klogt af disse teknologiske løsninger – et samfund, som folk kan se sig selv i, og hvor teknologien understøtter mennesker, samfund og klima – ikke omvendt.”
Kroniken Kreativitet er en del af bæredygtig udvikling (adgang kræver abonnement) er skrevet af:
Christian Bason, ph.d., ceo Dansk Design Center; Lene Dammand Lund, rektor KADK; Elsebeth Gerner Nielsen, rektor Designskolen Kolding; Torben Nielsen, rektor Arkitektskolen Aarhus. Abelone Varming adm. dir. Design Denmark; Lene Espersen, adm. dir. Danske Arkitektvirksomheder.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE