Arkitektskolen Aarhus får sammen med Aarhus Kommune mulighed for at bidrage til et forskningsprojekt om overgangen til bæredygtige bysamfund. Kasper Albrektsen fra Arkitektskolen Aarhus skal i løbet af projektet blandt andet arbejde med borgerindragelse, stedsanalyser og helhedsplanlægning i forbindelse med den kommende Energipark Spørring.
“I projektet ønsker Arkitektskolen Aarhus at udforske, hvordan fremtidens energianlæg kan integreres i planlægningen og det omkringliggende landskab, med særlig vægt på at minimere CO2-udledning, klimatilpasning og en generel styrkelse af biodiversiteten. Vi står over for betydelige ændringer af vores arealer og en generel omstilling mod mere sammenhængende bæredygtige bysamfund, hvilket kræver et dybere og mere helhedsorienteret blik på planlægningen. Vores mål er at etablere et solidt vidensgrundlag for at træffe informerede beslutninger om anvendelsen af karakteristika i bytyper og eksisterende landskabsværdier. Derfor er vi utroligt stolte af at være en del af projektet,” siger Kasper Albrektsen, der er postdoc ved Arkitektskolen Aarhus.
Pilotprojektet styrker ekstern finansiering af kommende energipark i Spørring
CO-SHAPE taler ind i en større vision for Spørring, der skal understøtte ambitionen et CO2-neutralt Aarhus i 2030 gennem realisering af en storskala energipark med fokus på klimavenlig arealanvendelse og lokal merværdi.
CO-SHAPE bidrager til kommunens målsætninger for natur, grundvandsbeskyttelse og landbrugets omstilling gennem styrket helhedsplanlægning af en række igangværende projekter, der skal realiseres med størst mulig synergi indenfor kommuneplanens retningslinjer og udpegninger. Udover de tekniske anlæg er styrket borgerinvolvering i lokalplanerne central, da lokal modstand ofte bremser VE-udbygningen.
“Aarhus Kommune er både beæret og glade for at blive valgt som en af EU-kommissionens pilotbyer. Bevillingen understøtter Aarhus Kommunes ønske om at inddrage borgere, virksomheder og NGO’er tidligere i processen for at opnå holdbare CO2-reduktioner, der sideløbende styrker og skaber lokal merværdi gennem planlægning af lokale energianlæg. Samarbejdet med Arkitektskolen Aarhus bliver en vigtig tilføjelse til lokalplansarbejdet i Spørring, hvor vi ønsker at styrke tidlig dialog og aktiv inddragelse af lokale borgere i lokalplanlægningen af nærområdet, hvor lokale behov og ønsker imødekommes i den langsigtede perspektivering af landskaber og byudvikling,” Udtaler Martin Alexander Kaae Riis, Projektleder for Spørring Energipark, Aarhus Kommune.