Grundlæggende forelæsninger om arkitektur: Brunelleschis kuppel i Firenze

06feb16:0018:00Public lectureGrundlæggende forelæsninger om arkitektur: Brunelleschis kuppel i FirenzeForelæsning ved Karl Christiansen16:00 - 18:00 TYPE OF ACTIVITYPublic lecture

Event Details

Arkitektskolens professorer afholder i forårssemestret 2019 tretten grundlæggende forelæsninger om arkitektur. Forelæsningerne vil tage udgangspunkt i professorernes respektive kerneområder: kulturarv, by- og landskabsarkitektur, bygningskunst, teknologi, bæredygtighed og teori- og historie. Foredragsholderne vil fra forskellige vinkler bringe en række historiske og nutidige temaer i spil, af relevans for en grundlæggende forståelse af arkitekturens kulturelle, sociale og samfundsmæssige betydning. Rækken er tilrettelagt for Arkitektskolens bachelorstuderende, men vil i øvrigt være åben for alle interesserede på og uden for skolen.

D. 6. februar afholder professor Karl Christiansen en forelæsning om Brunelleschis kuppel i Firenze. Om forelæsningen skriver han:

“I min række af forelæsninger under titlen: Teknikkens Arkitekturhistorie nærmer vi os renæssancen.

Tyngdepunkter historien igennem har altid været: udtalte højder, vilde længder og store spænd – kort sagt: hvis er størst !

Et sådant tyngdepunkt finder vi på 1400-tallet i Firenze, som var et at renæssancens betydeligste centre. Hér skabte guldsmeden, ingeniøren og arkitekten Filippo Brunelleschi en af arkitekturhistoriens virkelig store landvindinger, nemlig den store kuppel på byens domkirke: Santa Maria del Fiore.

Min næste forelæsning handler om denne kuppel; om optakten, om intrigerne, om dramaerne, om konkurrencen og om hvordan det på dette tidspunkt i det hele taget var muligt at realisere det, som den dag i dag fortsat er den største murede kuppel i verden.
Hemmeligheden skal naturligvis findes i teknikken og i Brunelleschis geniale og ekvilibristiske anvendelse og udvikling af den.

Det bliver til en dobbelt forelæsning: først en time, så 10 minutters pause, så en halv time og så spørgsmål.”

Time

(Wednesday) 16:00 - 18:00