31.01.2019 / Nyhed
Nybyggerier løber ofte med store overskrifter og megen fokus, men arkitekter laver meget andet end at slå den første streg i et byggeri. Meget af arkitektens arbejde handler om at bevare og udvikle det eksisterende byggede miljø.
Bygnings Frednings Foreningen BYFO udlodder hvert år to rejselegater til nyuddannede arkitekter, der har vist særlige evner indenfor restaureringsarbejdet.
”Vi plejer at sige, at et 12-tal ikke er godt nok. Der skal noget ekstraordinært til, før man gør sig fortjent til legatet”, siger Mogens A. Morgen, der er med i dommerkomiteen, der uddeler legatet.
I år gik de to rejselegater til Albin French og Joel Kjellgren, der færdiggjorde deres afgangsprojekt fra arkitektskolen i sommeren 2018. De to nyuddannede arkitekters afgangsprojekt fokuserede på Palácio da Cova i Lissabon. BYFOs Romerske Rejselegat er på 2 x 15.000 kroner, som skal bruges på en studietur til Rom.
”Restaurering fokuserer på kvalitet og bæredygtighed. Samtidig har faget en teoretisk tilgang, som minder meget om den, man også ser i praksis. Det handler om en fortsættelse fremfor en begyndelse, og derfor synes jeg, at det er et interessant felt”, siger Albin French, der bakkes op af Joel Kjellgren:
”Jeg synes, at restaurering er vildt interessant, og jeg tror, at mange flere arkitekter kommer til at beskæftige sig med det, end vi ser i dag. Samtidig oplever jeg, at der på skolen er større fokus på restaurering hos de studerende, end der tidligere har været”, siger han.
16. seminar
De to rejselegater blev uddelt under det årlige Restaureringsseminar, der i år blev afholdt for 16. gang. Seminaret blev afholdt første gang i 2004, og siden dengang er det blevet et populært arrangement i den faglige kalender.
”Det giver rigtig god mening at uddele prisen her på seminaret. Alle de tegnestuer, der arbejder med restaurering, er her jo, og det er dem, der ansætter de nye arkitekter. Så derfor er det ikke helt dumt at komme op på scenen og blive klappet af”, siger Mogens A. Morgen.
Restaureringsseminaret er et samarbejde mellem Arkitektskolen Aarhus og KADK med Slots- og Kulturstyrelsen som partner.
Samtlige 360 billetter til Restaureringsseminaret 2019 blev solgt, og de fremmødte kunne opleve hovedtaler fra Donatella Fiorani, Italien, og Tom Emerson, Storbritannien. Derudover var der oplæg fra de fire danske tegnestuer Lenschow & Pihlmann, Praksis Arkitekter, Johansen Skovsted Arkitekter samt Bertelsen & Scheving Arkitekter.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE