20.12.2018 / Nyhed
På Hejredalsvej i Aarhus-bydelen Brabrand ligger der et kommunalt veksleranlæg, der er med til at forsyne byens borgere med fjernvarme. Anlægget skulle udbygges, og som en del af et forskningsprojekt har lektor Chris Thurlbourne i samarbejde med Aarhus Kommune skabt den nye tilbygning.
”Oprindeligt var planen, at tilbygningen skulle være en firkantet kasse med lukket facade. Vi valgte i stedet at give tilbygningen en anderledes form og samtidig åbne facaden ved at bruge elementer i 3D-printet beton”, forklarer Chris Thurlbourne.
Ideen med facaden er, at der skal monteres lys i veksleranlægget, som kan skinne ud gennem den perforerede facade.
”Før i tiden var bålstedet et centralt element i boligen, og det var noget, man samledes om. I dag har man jo gulvvarme, så vi ser ikke længere de faciliteter, der sørger for, at vi kan holde varmen. Vores tanke med veksleranlægget er, at det skal lede tankerne hen på et bålsted, når man ser lyset strømmet ud gennem facaden. På den måde kan vi også være med til at synliggøre bygningens funktion for omverdenen”, siger Chris Thurlbourne.
Som en del af omdannelsen er der også blevet fjernet beplantning, så bygningen ikke længere er skjult men nu kan ses af forbipasserende.
Hos Aarhus Kommune glæder man sig over samarbejdet med Arkitektskolen Aarhus samt projektets resultat.
”Vi har haft et rigtig fint samarbejde med arkitektskolen, og vi synes, vi har fået et rigtig fint anlæg, der passer godt ind i området. Vi håber, at det vil blive brugt af de lokale, og samtidig giver vinduerne i anlægget os mulighed for at kommunikere, hvad der egentlig foregår ’inde bag muren’”, siger Janne Ørskov, der er projektleder hos Aarhus Kommune.
Forskning og praksis
Alle de 3D-printede betonelementer til projektet er produceret på Arkitektskolen Aarhus’ værksted, og netop denne produktion var central for Chris Thurlbournes forskningsprojekt.
”Når vi som forskningsinstitution deltager aktivt i produktionen af byggematerialer, simulerer vi praksis i en akademisk kontekst. I stedet for kun at være en vidensbank, bliver vi nu en aktiv medspiller. På den måde kan lave forsknings gennem udviklingsprojekter og samtidig lære mere om fagets praksis, opsamle viden og kalibrere vores arkitektuddannelse til de behov der findes i praksis”, siger Chris Thurlbourne og fortsætter:
”Produktionen af byggematerialer gav mulighed for at stille nye forskningsspørgsmål. For at denne type af forskning skal fungere, er det nødvendigt, at produktionen også fokuserer på udviklingen af nye produktionsmetoder og udviklingen af ny viden, og ikke blot på udbud og efterspørgsel. På den måde sikrer vi, at forskningen stadig er uafhængig og ikke bliver indskrænket af private virksomheder – men i stedet støttes af virksomhederne.”
Sådan som veksleranlægget ser ud nu, markerer afslutningen på første del af projektet. Chris Thurlbourne har flere ideer i støbeskeen, der dog endnu ikke er sikret finansiering til.
”Designløsningen indeholder nogle siddepladser som i et amfiteater, som skal støbes i genbrugt beton. Der er også designet to tilstødende fløje, som udspringer fra bygningen og delvist omkranser siddepladserne og facaden. Intentionen er både at skabe fokus, men også på subtil vis at filtrere noget af overskudsvarmen fra maskinerne. Det skal være med til at forstærke opfattelsen af et lille mikroklima som omkring et traditionelt bålsted. Vi håber, at Aarhus Kommune er villig til at omfavne næste del af projektet, som eksempelvis kunne realiseres via fundraising”, siger han.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE