Hæder til nyuddannede arkitekter
Fredag den 28. juni dimitterede 67 nyuddannede arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus. I den forbindelse blev der uddelt en række legater og priser.
01.07.2019
Fredag den 28. juni dimitterede 67 nyuddannede arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus. I den forbindelse blev der uddelt en række legater og priser.
01.07.2019
Inga Amundsen blev tildelt Nationalbankens Jubilæumsfonds legat på 25.000 kr. for sit afgangsprojekt ”lndustrikulturens dialektikk – En lokalproduksjon som sammenvever identitet og erindring på Røros”.
Hun peger på muligheden for en moderne industriproduktion i den gamle norske by Røros, der i 1980 kom på Unescos verdensarvsliste og oprindelig er kendt for kobberminedrift og uldproduktion. Projektet fremhæves for netop at tage udgangspunkt i en nuanceret læsning af stedets historie, kultur og potentialer.
I motiveringen hedder det bl.a.:
”På fornem vis kortlægger Inga de karakteristiske elementer i Røros, som formede samfundet, det landskab som dannede rammerne og den industri, som skabte stedets identitet. Inga formår at bringe disse karakteristika frem som aktører i en arkitektur, som vokser ud af stedets identitet og erindring.
Inga Amundsen formår at tilføje sine projekter et personligt og arkitektonisk sprog på et høj kunstnerisk niveau, der på en og samme tid er rodfæstet i en indgående forståelse for den fortid hun bygger på og den fremtid hendes projekter indskriver sig i.”
Stine Lebech Schmidt og Mads Juul Krogshede modtog hver et Vola rejselegat på 15.000 kr. for deres fælles afgangsprojekt ”A place for Exposing Darkness”. I Nyrod på Møn skaber de et observatorium, hvorfra det er mulig at studere mørket og nattes stjernehimmel uforstyrret af byens lys:
”Stine Lebech Schmidt og Mads Juul Krogshede præsenterer en poetisk og yderst relevant tilgang til bæredygtig arkitektur gennem udforskningen af et sted, hvor mørke kan afdækkes med fokus på lysforureningens konsekvenser for det menneskelige sanseapparat og en undersøgelse af, hvordan arkitektur kan tilbyde en rumlig oplevelse, der favner det naturlige mørke i Nyord.
Konceptuelt demonstrerer projektet en ekstraordinær og innovativ proces og metode til udfoldelse af arkitektur baseret på undersøgelser af rum og materialer. Juryen påskønner også deres evne til at udforske arkitektur gennem en række forskelligartede vellykkede modeller, der arbejder kunstnerisk undersøgende og understøtter en yderst kreativ designproces.”
Stine Lebech Schmidt og Mads Juul Krogshede blev ligeledes modtager af CEBRAprisen, der uddeles af arkitektfirmaet CEBRA, som i motiveringen bl.a. skriver:
”Projektet A Place for Exposing Darkness er på en gang enkelt og fyldt til bristepunktet med arkitektonisk potentiale – man får lyst til selv at udforske ideen og dens muligheder.” Prisen tildeles ”for den glæde og kærlighed til faget, som gennemstrømmer projektet i såvel koncept som detalje.”
Med CEBRAprisen følger Le Corbusiers legendariske 8-binds bogværk Oeuvre Complete samt arkitektfirmaets egne bøger, CEBRAfiles 01, 02 og 03.
Sean Lyon blev modtager af Casapoli Residensy-prisen for projektet ”Connections: Etablishing an Architecture of Interrelations”. Prisen gives ”som en anerkendelse af den studerendes afgangsprojekt og dets fremtidige udviklingspotentiale” og er en måneds studieophold i Casa Poli, der ligger i Coliumo i Chile samt 15.000 kr. til rejsen.
På øen Hven i Øresund, hvor Tycho Brahe havde sine observatorier, etablerer Sean Lyon en række pavilloner og installationer som den besøgende kan bevæge sig igennem og opleve nattehimlens forvandling fra solnedgang til solopgang. I begrundelsen for tildelingen står der bl.a.:
”Juryen tror på det at kigge op, på forestillingsevnen og på at give verden en chance for at se tingene fra et andet perspektiv. Ved at give Sean Lyon mulighed for at studere på den sydlige halvkugles nattehimmel og dennes helt anderledes perspektiv på det stjernesystem vi er en del af, ønsker juryen at fremme ny tanker, nye ideer og ny projekter samt hjælpe Sean på vej i hans karriere som arkitekt.”
Sean Lyon blev desuden belønnet med et rejselegat på 10.000 kr. fra arkitektfirmaet 3XN/3XG. Her hedder det:
”Sean Lyon ønsker at genopvække den nysgerrighed og ærefrygt oldtidens folk følte over for kosmos, samt reetablere forbindelsen mellem kroppen og himlen. Gennem en udforskning af forbindelsernes og relationernes arkitektur, peger Sean på hvordan arkitektur, sted og mennesker er forbundne i skala, rum og relation.
De enkelte deles indbydes forhold repræsenterer essensen af den måde, hvorpå arkitektur former adfærd. Ved at udforske disse forbindelser, understreger Sean vigtigheden af, at arkitektur altid søger at redefinere og stille spørgsmålstegn ved status quo – at gøre fremskridt og sætte ny standarder i en verden i konstant udvikling.”
Desuden var der hæder til to af arkitektskolens bachelorer for deres projekter til et ”Litteraturens Hus”:
Maria Væggemose modtog Akademisk Arkitektforenings legat på 15.000 kr. samt et studentermedlemskab af foreningen. Legatet uddeles som udgangspunkt ikke kun for bachelorprojektet, men i lige så høj grad for den studerendes ”evne til proces, samarbejde og kreativitet”.
”Maria Væggemose er engageret, målrettet og ambitiøs og formår at tilegne sig en masse ny viden og at lære denne fra sig til sine medstuderende, således at det faglige niveau højnes. Hun formår samtidig at bevare en ro og derved holde stressniveauet nede gennem forløbet,” lyder det.
Men også hendes projekt fremhæves som ”et forbilledligt projekt, der demonstrerer en højt udviklet fornemmelse for arkitektur i detaljen, rumligt og i den bymæssige skala.”
Folke Sverdrup Nygren blev tildelt CUBO-prisen på 10.000 kr. for sit bachelorprojekt:
”I en tid med digitale medier, hvor alle og alting er tilgængeligt på alle tider af døgnet. I en tid, hvor alle nyere bygninger skal være åbne og demokratiske, være multifunktionelle, og hvor den 5. facade helst skal rumme offentlig adgang eller en privat terrasse. Her turde Folke rejse spørgsmålet om behovet for en entydighed, klarhed og renselse. Behovet for fordybelsen og arkitekturværkets genkomst.
I projektmaterialet kan man mærke indlevelsen i stedet og refleksionerne omkring biblioteket som typologi med referencer til bogtårnet ved Aarhus Universitet. Ved nærmere studier af projektet opdager man en rig sans for detaljerigdom, materialer, rumligheder og konstruktioner – og ikke mindst æstetik.”
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE