Hæder til nyuddannede arkitekter
En genopfindelse af relationen mellem tid, sted, smag og rum var blandt de projekter, der modtog særlig hæder, da Arkitektskolen Aarhus fejrede dimission.
03.07.2023
En genopfindelse af relationen mellem tid, sted, smag og rum var blandt de projekter, der modtog særlig hæder, da Arkitektskolen Aarhus fejrede dimission.
03.07.2023
Fredag d. 30. juni dimitterede et hold nye arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus, og i den forbindelse blev der uddelt en række priser og legater.
Ved dimissionen skulle CEBRAprisen, VOLA’s rejselegater, 3XN’s rejselegat samt Nationalbankens Jubilæumsfonds legat uddeles.
Legatet fra Nationalbankens Jubilæumsfond på 25.000 kroner gik i denne omgang til Amalie Lykke Baadsgaard or projektet ”Savored Ecologies – Taste, Time and Terroir”. I motivationen skriver legatkomiteen blandt andet:
”Beslutningen om at indramme projektet gennem den ikke-normative hovedperson/klient, gær, er både smart i forhold til at imødekomme en arkitektonisk “brugers” behov og befriende som et værktøj til undersøgelse og organisering. Denne tilsyneladende behændige og næsten instinktive beslutning fra den studerendes side muliggjorde undersøgelser og visualiseringer på skalaer fra mikro til makro, hvor forskellige skalaer ofte kollapsede over hinanden. Men hovedpersonen (gæren) holder hele tiden orden i disse kollapser og forstærker netværket af undersøgelser, ideer og arkitektoniske tests.
Resultatet af disse beslutninger og undersøgelser artikulerer et Afgang-projekt med en klar og entydig position. Endnu vigtigere er det, at dette Afgang-projekt viser en person med passion for udforskning – en meget vigtig egenskab for en fremtidig arkitekt. Uanset om man ser det som en helhed eller endnu bedre som en række arkitektoniske fragmenter, der løbende kan udvides, gentager dette projekt behovet for utallige eksperimenter som drivkraft for morgendagens arkitektur.”
Amalie Lykke Baadsgaard blev ligeledes tildelt CEBRAprisen for sit afgangsprojekt, og i motivationen skriver CEBRA blandt andet:
”Projektet Savored Ecologies – Taste, Time and Terroir af Amalie Lykke Baadsgaard er bygget op om en fiktiv fortælling om The Wild Yeast Collective, der starter i en garage i Aarhus, flytter i et kollektiv på landet og ender med at åbne The Yeast Salon i deres gamle lokaler. Den vilde gær er hovedpersonen i fortællingen og fungerer samtidig som inspiration til designprocessen og arkitekturen.
Normalt bruger vi fortællingen til at tydeliggøre og forklare arkitekturen. Amalie anvender dog narrativet på samme måde som den vilde gær i ølbrygningen, idet det driver arkitekturen og undersøgelserne i nye og uforudsete retninger. Hun forbliver bevidst åben ”rodet” og eksperimenterende i sin designproces og lader sine samarbejdspartnere og udforskning af fortællingens rum påvirke projektets udvikling.”
CEBRAprisen gives til en studerende og et projekt, der på overbevisende måde, gennem sit samlede afgangsforløb, har formået at udfordre arkitekturens virkefelt og afgrænsninger. Projektet skal være undersøgende og nysgerrigt i sin udvikling, og søge at flytte grænserne for den traditionelle tilgang til og opfattelse af arkitektur og rum.
CEBRAprisen består af Le Corbusiers legendariske 8-binds bogværk ”Oeuvre Complete – frugten af et forbilledligt virksomt og innovativt kunstnerliv”
3XN/GXN uddelte ”Architecture Shapes Behaviour”-rejselegatet på 10.000 kroner, og denne gang gik prisen til Isak Sønderland for et projekt lokaliseret i Hasleveien, Oslo. I motivationen skriver 3XN blandt andet:
”Gennem intelligent design og omhyggelig balance mellem private og fælles rum muliggør projektet en bred vifte af interaktioner, der binder fællesskabet sammen. Adfærdsmæssige behov oversættes tydeligt til programmatiske og rumlige løsninger. I dette projekt er rummet følsomt og tilbyder et meget præcist svar, hvilket arkitektur altid burde gøre.
“Hvis den nuværende byggede miljø skaber rammerne for dagens forbrugerkultur, hvordan kan vi så skabe boliger, der danner rammen for morgendagens bæredygtige kultur?”
Dette projekt peger fremad og viser, hvordan fællesbo og ejerskab kan have resonerende adfærdsfordele, arkitektonisk æstetik, bæredygtige mål og bymæssig indvirkning.”
Traditionen tro uddelte VOLA også to rejselegater på 15.000 kroner. Den ene vinder var Malthe Rieland Kanstrup for projektet ”La Petite Ceinture: En aften på Paris’ forladte jernbane”. I motivationen skriver legatkomiteen blandt andet:
”Den studerende har udvist en nysgerrig og undersøgende holdning ved at besøge, digitalt scanne og kortlægge et område med kompleks morfologi og byøkologi. Desuden er projektet blevet udforsket og udviklet på tværs af medier af forskellig art, hvilket demonstrerer både en bred vifte af færdigheder og en indstilling, der er ivrig efter at tage risici, ved at engagere sig i håndværk med usædvanlige detaljer.”
Den anden vinder blev Inna Tiagai for projektet ”Et sted for nye tilhørsforhold: Tilpasning af integrationsnormer i Sydhavnens bystruktur”.
I motivationen skriver legatkomiteen blandt andet:
”Dette Afgang-projekt viser et højt niveau af arkitektonisk sensitivitet og professionel opmærksomhed i forhold til akutte globale samfundsproblemer.
Den studerende udførte et seriøst feltarbejde, der førte til etableringen af et arkitektonisk program og en transformationsstrategi, der hjalp med at tilpasse integrationsnormer.
De seneste humanitære kriser understreger behovet for understøttende strukturer i centrale områder af Aarhus, hvor rum til samling af skrøbelige grupper kan finde en mere synlig placering.”
Stort tillykke til alle de nye arkitekter.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE