En alternativ vej til ansættelse
For Katarina blev det med hendes egne ord ”en alternativ vej”, der første til ansættelse hos CEBRA. Tegnestuen søgte gennem InnoPreneur-ordningen en nyuddannet arkitekt med lyst til at involvere sig i det innovative udviklingsprojekt Common Sense, et digitalt designværktøj der understøtter udviklingen af arkitektur gennem test, evaluering og brug af data. Altså et projekt med en seriøs digital bundklang. Katarina søgte stillingen trods egne forbehold netop i forhold til det digitale og erfarede, at projektet var nyskabende og rummede et væld af arkitektfaglige komponenter: ”Jeg skulle selv vise en åbenhed overfor opgaven, og det har været så lærerigt”.
Digitale kompetencer og nye tankesæt
Hos CEBRA har man en lang tradition for at ansætte nyuddannede arkitekter, som tegnestuen i første omgang lærer at kende gennem praktikforløb. Partner hos CEBRA Mikkel Schlesinger fortæller, at den største værdi, den nyuddannede arkitekt kan tilføre, netop er nye ideer og tilgange. Det er med til at skubbe til tegnestuens udvikling, og det er helt afgørende: ”Vi er i en branche, der forandrer sig hele tiden, som har forandring som grundparameter; teknologierne, markedet og den rådgivning, der efterspørges, forandrer sig hele tiden. De unge arkitekter kan arbejde med helt nye teknologier indenfor skitsering, 3D og animation og kommer med et nyt tankesæt.”
Arkitektfaglighedens spændvidde
Det var oplagt at rekruttere en nyuddannet arkitekt med et nysgerrigt mindset til at indgå i udviklingen af Common Sense. Projektet har bred arkitektfaglig spændvidde, hvor klassiske arkitektydelser som brugerundersøgelser, optegning, indretning og design indgår sammen med udviklingen af digitale templates og anvendelse af data. Om den mange-facetterede opgave understreger Katarina: ”Jeg trives rigtig godt i noget, der er under udvikling og ved at arbejde med et udviklingsprojekt, arbejder man ikke kun som arkitekt men også med kommunikation, formidling og testning”.
Gode råd til den jobsøgende nyuddannede arkitekt
For Katarina blev det en overraskende positiv oplevelse at træde ind i den travle hverdag på en tegnestue som nyuddannet, også når det handler om faglighed og indflydelse: ”Fra dag ét blev der lyttet til mig og til det, jeg havde at sige”. Derfor lyder Katarinas bedste råd til nyuddannede: ”Aktivér dit netværk gennem skolen, sig det højt, at du er jobsøgende og vær åben overfor muligheder, der peger i en alternativ retning. Det gjorde forskellen for mig.”