Gert Bech-Nielsen blev først uddannet tømrer og derefter bygningskonstruktør. I 1970 tog han afgang fra Arkitektskolen Aarhus, Afdeling for Restaurering, Arkitekturstudium og Tegning. Sideløbende med arkitektstudiet læste han kunsthistorie og datalogi ved Aarhus Universitet.
Efter endt uddannelse blev han ansat ved Arkitektskolen i Aarhus som faglig assistent. Siden blev han lektor og senest professor ved afdelingen for Restaurering, By- og Bygningspleje.
Gert fik allerede i 1970’erne en særlig interesse for arkitekturfotogrammetri som dengang var det nyeste inden for bygningsopmåling. Han opbyggede et fotogrammetrisk laboratorium på arkitektskolen, der i en årrække var det eneste i Nordeuropa. Udviklingen af denne digitale opmålingsteknik faldt sammen med restaureringen af Koldinghus, der blev opmålt fotogrammetrisk.
Efterfølgende blev mange danske monumenter og historiske bygninger opmålt fotogrammetrisk, ligesom metoden var en fast del af uddannelsen i restaurering.
Sideløbende med ansættelsen på arkitektskolen drev Gert Bech-Nielsen egen tegnestue i årene 1978-2012. Han har ydet et stort bidrag til udviklingen af analyse og bevaringsredskabet SAVE og desuden medvirket i tilblivelsen af et stort antal kommuneatlas. Gert evnede i stor grad at forene studiearbejde med erfaringer fra praksis. Dette sås f.eks. gennem studerendes deltagelse i udarbejdelse af Kommuneatlas baseret på SAVE-systemet.
Gert Bech-Nielsen var en særdeles vidende og dygtig bygningsarkæolog. Han havde meget fin sans for at videregive sin viden og begejstring i forbindelse med studerendes opmålings- og analyseopgaver i historiske huse og miljøer. Mange studerende har lært vigtige metodiske tilgange herved.
I 1970’erne udvikledes ikke mindst i Europa en særlig bevågenhed i forhold til den industrielle kulturarv. Gert var en af hovedaktørerne i dansk sammenhæng og formede sammen med gode kolleger en forskningsgruppe der arbejdede med fabrikker og industrimiljøer rundt omkring i Danmark. Også denne særlige interesse smittede mange studerende på AAA, og der blev fra slutningen af 1970’erne og frem udført mange fine bygningsarkæologiske studier og projekter fokuseret på dette tema.
Gert var som person en enestående drivkraft og igangsætter inden for fagområdet arkitektonisk kulturarv, både internt på arkitektskolen og i det omgivende samfund, hvor han skabte mange kontakter og initierede mange lokale projekter til beskyttelse, bevaring og udvikling af historiske miljøer. Eksempel på dette er bevaringsinitiativer vedr. Klostermølle ved Mossø og Bruunshåb Papfabrik, begge fredede anlæg i dag og steder der betyder meget for mange mennesker.
Gert sad i mange i råd og udvalg, bl.a. ’Det særlige Bygningssyn’ og ’Udvalget for bygnings- og miljøbevaring’ for Aarhus Kommune. Endvidere var han aktiv i etableringen af en række selvejende institutioner, hvis formål det var at bevare og udvikle historiske bygninger og kulturmiljøer.
Endnu mens han var på skolen købte han en gammel færgegård på Mors, hvor han og familien tilbragte megen tid sammen. Der var altid et projekt på Færgegården forstod man, og mærkede hans glæde ved dette ydmyge sted.
Gert har betydet meget for mange studerende og kolleger.
Ære være hans minde.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE