Han blev arkitekt for halvandet år siden og byplanlægger for et halvt år siden. Nu er han planchef i en kommune, der er tre gange Danmarks areal.
Alexander Beck er nok den eneste planchef i kongeriget med tre lufthavne i sit revir. Kommunen kan desuden prale af to byer, seks bygder, en voksende turisme, et UNESCO Verdensarvsområde og muligvis en kommende nationalpark. Forklaringen? Alexander er planchef i Qeqqata Kommunia i Vestgrønland.
Han begyndte som byplanlægger i kommunen 1. august 2020 efter at have taget byplanlæggerkurset ved Arkitektskolen Aarhus. Og efter bare fire måneder blev Alexander Beck først konstitueret og siden permanent planchef.
-Noget af det mest fascinerende ved jobbet er, at jeg får lov at slå nogle større streger og tænke nogle strategiske tanker. Det er en kombination af den overordnede planlægning og detaljering af et specifikt område, som er fascinerende. Det med at skabe en helhed, som giver mening, siger han.
Allemandseje
Hvor byplanlæggere i Danmark oftest beskæftiger sig med lokalplaner og strategier, er Alexander Beck også involveret i lokal og national lovgivning. Eksempelvis er han med til at definere såkaldte ’kørselskorridorer’, hvor folk må færdes. De skal placeres, så hensynet til færdslen vejes op imod hensynet til naturen.
-I modsætning til i Danmark har man allemandseje her. Det vil sige, at bygherrer søger og får en arealtildeling hos kommunen, når de skal bygge. Så får de brugsrettighed til området, men de ejer det ikke.
Tilpasse værktøjerne
Det er navnlig de teoretiske dele af byplanlæggerkurset, han har fundet god anvendelse for i sit nye arbejde. Selve værktøjerne, som man bruger i Danmark, har han haft behov for at tilpasse nøje til en grønlandsk kontekst. Til marts 2021 er det på tegnebrættet, at to af hans medarbejdere skal deltage på byplanlæggerkurset netop for at tilegne sig mere teoretiske færdigheder.
-Mange byplanlæggere, også i Danmark, har ikke arkitektfaglig baggrund. Jeg tænker egentlig, at mange kunne have gavn af fx forelæsningerne om byers udvikling. Selv om Sisimiut ikke er Paris, kan det være godt at forstå, hvorfor de store byer ser ud som de gør, hvis man vil forstå byudvikling generelt, siger han.
Vild natur
Personligt har Alexander Beck fundet sig godt til rette i den vilde natur, som var en del af tiltrækningskraften ved jobbet i Sisimiut.
-Det første, jeg gjorde, var at købe en båd. Jeg er vild med at vandre og fiske og har altid været fascineret at denne type steder. Mit afgangsprojekt fra Arkitektskolen Aarhus handlede om vandring langs den europæiske vestkyst.
Fredag den 18. december stiger den nyslåede planchef dog på et fly hjem til den mere tæmmede danske natur, når juleferien begynder.
Fakta
- Kurset i byplanlægning begynder primo marts 2021. Læs mere.
- Læs Alexander Becks afgangsprojekt fra Arkitektskolen Aarhus.
- Sisimiut (tidl. Holsteinsborg) ligger ca. 320 km nord for Nuuk og har omkring 5.500 indbyggere.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE