Parawood – On-site parametric robotic fabrication of timber constructions
Hvordan kan robotter komme ud på byggepladsen?
Ph.d.-projekt af Jens Pedersen
Hvordan kan robotter komme ud på byggepladsen?
Ph.d.-projekt af Jens Pedersen
Forskning og praksis har siden 80’erne forsøgt at få robotter ud på byggepladserne for at løse opgaver, dog er der fortsat et stykke vej tilbage før end at vi ser fuld implementering af robotteknologi i byggebranchen. Denne erhvervs-ph.d. identificerer udfordringen i at implementere robotter i byggebranchen ligger i krydsfeltet mellem hvordan fabrikationsinformation kommunikeres til robotterne, samt hvorledes vi designer deres arbejdsområde. Derfor undersøger projektet Odicos robotteknologi, Factory on the fly, som er en mobil robotløsning med dertilhørende brugerflade.
Som et resultat heraf sigter projektet at forstå og foreslå, hvordan Factory on the fly kan designes til at bearbejde træ til enfamiliehuse, samt at udvikle en tilføjelse til deres eksisterende brugerflader, der muliggør intuitiv interaktion med robotterne.
For at løse den første del af problemstillingen har projektet søgt at forstå, hvordan man kan re-designe Factory on the fly, ved at udføre tre 1:1 prototyper, hvoraf en er det første kommercielt robotfabrikerede hus i Odense. Læringen, fra disse prototyper, har ført til, at projektet har udviklet et forslag til, hvordan en fuldt automatisk og i fremtiden mobil robotstation kan se ud. Denne er i skrivende stund i gang med første pilot produktion ved Odico.
For at muliggøre en intuitiv arbejdsgang med robotter har ph.d.’en udviklet en teknik der muliggør at kommunikere fabrikationsinformation til robotten ved hjælp af håndtegninger eller symboler der laves direkte på arbejdsemnet. Dette har muliggjort at man i stedet for skreven digitale koder, kan bruge håndtegninger til at løse ønskede opgaver. Som en del af teknikken er der udviklet et software, der bruger Computer Vision og AI – eller Machine Learning, til at udvikle et tegnet sprog til at kommunikere forskellige fabrikationsinformationer. Teknikken er nu under patent behandling.
Projektet er en erhvervs-ph.d. udført i samarbejde med Odico A/S, og med støtte fra Innovationsfonden.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE