Undersøgelse af konfliktområder i de indledende faser af kommunal byplanlægning i omdannelsen af eksisterende bykvarterer.
Erhvervs-ph.d.-projektet blev gennemført som et samarbejde mellem Vejle Kommune, Arkitektskolen Aarhus og Innovationsfonden. Projektet blev opstarten med ønsket om at forstå og udforske konfliktområderne i omdannelsen af eksisterende bykvarterer, med formålet at sikre sammenhæng og kontinuitet i byomdannelsen som en modvægt til den nuværende projektorienterede og markedsdrevne byudvikling. Dette blev undersøgt med afsæt i følgende forskningsspørgsmål: Hvilke konfliktområder opstår i processen med omdannelse af eksisterende bykvarterer i de indledende faser af kommunal byplanlægning? Og hvordan kan disse konfliktområder forskydes eller løses for at styrke det eksisterendes rolle i fremtidens byomdannelse og i dialogen med udviklernes projektorienterede tilgang?
Forskningsspørgsmålet er tilgået gennem både en teoretiske vinkel og en praksisvinkel. Den teoretiske vinkel er funderet i følgende forskningsspørgsmål: Hvilke forskellige kulturarvsdiskurser har påvirket byplanlægningens forståelse af det eksisterende, og hvordan kan disse i inden for en byteoretisk ramme muliggøre en styrket forståelse af det eksisterende?
Den praktiske vinkel har været funderet i Vejle Kommune som case, og med følgende forskningsspørgsmål: Med Spinderikvarteret i Vejle som case: Hvordan kan anvendelsen af arkitekturdisciplinens metoder indenfor by- og landskabsplanlægning styrke forståelsen og anvendelsen.
Dette ph.d.-projekt har dermed kortlagt konfliktområder, der hæmmer en styrket forståelse og anvendelse af det eksisterende i de tidlige faser af kommunal byplanlægning. Konfliktområderne er blevet undersøgt gennem analyse af tre referencecases, herunder Tøjhushavekvarteret i Randers, Ø-gadekvarteret i Aarhus og Provstevejkvarteret i København, og aktivt involverende undersøgelser i Spinderikvarteret i Vejle Kommune. Disse undersøgelser har omfattet en søgen efter løsninger baseret på metoden transformativ design research og teoretiske undersøgelser.
Resultaterne af undersøgelserne peger på behovet for en transformativ byomdannelse og identificerer potentialet i at forskyde og løse konfliktområder gennem en ændret stedskonstruktion. Denne ændrede stedskonstruktion bygger på en udvidet forståelse af skala, inddragelse af affektive atmosfærer, en bred værditilskrivning og en ændring fra fokus på udtryk til fokus på handling og relation. Stedskonstruktionen opfattes som en proces, der er dynamisk og relationel.
Derudover argumenterer ph.d.-projektet for behovet for en styrket forståelse af vigtigheden af politisk lederskab i byomdannelse, kontinuerlig politisk inddragelse, en aktiv rolle for kommunen som styrende aktør og en styrket position for den kommunale byplanlægger i de tidlige faser af byplanlægningen.
Projektet er opdelt i tre dele. Del A søger gennem case studier og teoretiske undersøgelser en forståelse af muligheder og tilgange til transformation af arbejderkvarterer i Danmark og Nordeuropa. Del B baseres på aktionsforskning med afsæt i Vestbyen i Vejle, hvor udviklingen og transformationen af det gamle arbejderkvarter følges fra første dag og løbende i 3 år. Her afprøves og testes strategier og tilgange 1:1. I del C omdannes test og strategier til planlægningsstrategier og værktøjer som kan bruges andre steder – forskningen operationaliseres.
Projektet er en erhvervsPhD mellem Arkitektskolen Aarhus og Vejle Kommune. Projektet er støttet med 1,1 mio. af Innovationsfonden.
Vejledere:
- Hovedvejleder: Professor Tom Nielsen
- Projektvejleder: Lektor Simon Ostenfeld Pedersen
- Erhvervsvejleder: Lisbet Wolters, Vejle Kommune
KONTAKT
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE