Tom Nielsen udgiver grundbog i dansk byudvikling
Der er brug for flere nuancer, når vi debatterer byudvikling i Danmark. Det er en af grundene til, at professor Tom Nielsen nu udgiver bogen Byen Danmark.
13.03.2023
Der er brug for flere nuancer, når vi debatterer byudvikling i Danmark. Det er en af grundene til, at professor Tom Nielsen nu udgiver bogen Byen Danmark.
13.03.2023
Hvis man ser en debat omkring byudviklingen i Danmark, kan man let få den opfattelse, at vores land består af en håndfuld storbyer, og så falder resten ind under betegnelsen ”landet”. Men det er en forsimpling, siger professor Tom Nielsen, der gennem 20 år har beskæftiget sig med byudvikling og nu har udgivet bogen ”Byen Danmark” om dette emne:
”Når jeg iagttager den offentlige debat om byudvikling, er der en meget forenklet forståelse af, hvad en by er. Det, der bliver kaldt byen, er underforstået storbyerne. Landet er så alt det andet, men sandheden er, at 90% af danskerne bor i byer. Der er mange forskellige slags typer af byer, men det har vi glemt i vores sprog og dermed også i debatten”, siger Tom Nielsen og fortsætter:
”Når debatten foregår på forsimplede præmisser, bliver reaktionerne også uskarpe. Hvis man vil genoprette et balanceret Danmark, kan man ikke arbejde med generaliserede politikker, men må forstå de forskellige typer af byer og hvilke styrker og udfordringer, de har. Vi har simpelthen brug for en bedre forståelse for emnet, end vi har nu, hvis vi skal tage debatten.”
Bogen ”Byen Danmark” af professor Tom Nielsen giver en dybdegående beskrivelse af hvordan byerne i Danmark har udviklet sig fra midten af 1800-tallet frem til i dag. Bogens grundige gennemgang af byernes udviklingshistorie giver læseren en forståelse af, hvorfor de danske byer ser ud og fungerer som de gør i vores tid.
”Der bør ikke være nogen modsætning mellem at skabe ideer til fremtidens byer – som mange nok vil synes, vi mangler – og tykke bøger om deres fortid og nutid. I forhold til den vinkling af stoffet, jeg har foretaget, er det klart håbet, at bogen kan få en rolle som et vidensgrundlag for de mange, som arbejder med byerne, men også for de valg og prioriteter, der må foretages af dem, som skal være med til at forme den. Selvom bogen ser omfangsrig ud, har målet været, at den kan fungere som introduktionsbog eksempelvis til arkitektstuderende eller på byplanlæggerkurser,” siger Tom Nielsen.
Bogen er rigt illustreret med arkivfotos og en række nye kort, der er udarbejdet af lektor Martin Odgaard fra Arkitektskolen.
Bogen udkommer på Arkitektens Forlag, og publikationen og produktionen er støttet af Realdania og Dreyers Fond. ”Byen Danmark” lanceres d. 15. marts kl 15.30 – 18.30 på Arkitektskolen Aarhus.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE