‘URBAN SEASCAPING’ – HOW TO LIVE NOT JUST BY THE SEA BUT WITH THE SEA
Tang som katalysator for transformationer af bynære kyster i den antropocæne tidsalder.
Et Ph.d.-projekt af Soo Jung Ryu
Tang som katalysator for transformationer af bynære kyster i den antropocæne tidsalder.
Et Ph.d.-projekt af Soo Jung Ryu
Projektet fremsætter et konceptuelt design samt et teoretisk forslag kaldet ‘Urban Seascaping’ (USS). Forslaget søger at genskabe grænsen mellem byen og havet set i lyset af havniveaustigninger. USS rekonceptualiserer de eksisterende “business-as-usual”-projekter langs havnefronten med det formål at kunne reagere på truslen fra vandet i kystnære byer, ved at udforske det iboende potentiale i, at inddrage vandets handlekraft og dets marine livsformer – som f.eks. tang – som en central drivkraft i transformationen af bynære kystlinjer.
Målet er at nå ud over den traditionelle ‘hårde tilgang’, som domineres af en defensiv mekanisk håndtering af vand, ved at inkorporere en marin og naturbaseret ‘blød tilgang’ som en aktiv del af det sociokulturelle bybillede og dets fremtidige resiliens. Projektets forskning rejser således spørgsmålet: “Hvordan kan kystbyerne i Østjylland integrere havet og dets livsformer på en måde, der kan bidrage til at gentænke såvel eksisterende som ny udvikling af havnefronter set i lyset af havniveaustigninger?”
Projektets forskning tager udgangspunkt i et casestudie fra Vejle, som bidrager med designdata indsamlet blandt bidragene til en nyligt afholdt designkonkurrence. Konkurrencens deltagere blev opfordret til at redesigne forholdene på kanten mellem by og hav med det formål at beskytte Vejle mod fremtidens havniveaustigninger og stormflode.
Projektet gør brug af forskellige undersøgelsesmetoder, som f.eks. forskellige kortlægningsmetoder. Disse metoder udgør en research-through-designmetode inden for området bylandskab. Den multi-skalære kartografiske metode (som kombinerer netværk og kortlægning af områder) bedømmer bidragene til konkurrencen visuelt og uddrager vigtige erfaringer. Metoden anvendes også som et designværktøj til at visualisere designbeslutninger i de kystkanter og kystzoner som kvalificeres af designprincipperne fra USS – principper som lægger særlig vægt på den rolle tangen spiller i kysttilpasningen i Vejle.
Forskningsresultaterne opfordrer til relevante tværfaglige diskussioner omkring værdien af, at integrere flere marine livsformer (i dette tilfælde tang), samt den rolle disse livsformer spiller i havets tiltagende urbanisering og tilbagevenden i den antropocæne tidsalder. Ph.d.-projektet hævder at der er behov for at gentænke det nuværende dualistiske forhold mellem naturen (havet) og kulturen (byen) som en mere hybrid, forbundet og dynamisk zone.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE