27.08.2018 / Nyhed
VEJKRYDSET
Hver dag passerer vi store trafikerede vejkryds uden rigtigt at lægge mærke til dem. Men vejkryds påvirker vores følelser og handlinger, påpeger ph.d.-studerende Polina Chebotareva:
”Trafikkens lyde får os til at tage høretelefoner på, bilernes hastighed får os til at gå hurtigere og den forurenede luft får os til at vende ryggen til. For forgængere og cyklister er det et ubehageligt sted; vi har travl med bare at nå over på den anden side af vejen. Og det gør, at den slags steder i byen bliver overset.”
Urban Carpet
Det vil Polina gerne gøre noget ved. Som led i sit ph.d.-projekt, ”Architectural aesthetics as a catalyst of social change”, har hun derfor udviklet Urban Carpet, en byrumsinstallation som bygger bro mellem fodgængere og trafik, mellem det sanselige og det praktiske, mellem æstetisk oplevelse og hverdagens rutine.
Installationen bliver afprøvet i Aarhus Festuge og har til formål at gøre fodgængerne mere opmærksomme på omgivelserne, når de går over en af Aarhus’ mest benyttede fodgængerovergange: Lyskrydset foran Banegårdspladsen.
En sanselig kontrast til omgivelserne
Der er tale om et ’tæppe’, der består af små stykker Douglas fyr, der er sat sammen med tynde stålwirer – som perler på en snor. Træstykkerne er afbrændte og har en sort overflade. Samtidig er de afbørstede, så de ikke smitter af. ’Tæppet’ dækker hele fodgængerfeltet og følger, takket være de let bevægelige stålwirer og træstykker, asfaltens og brostenenes form.
”’Tæppets’ sorte flade står som en kontrast til omgivelserne og tilføjer stedet en æstetisk og sanselig dimension. Hensigten er at give forgængerne en sensitiv oplevelse og skabe kritisk opmærksomhed,” forklarer Polina Chebotareva.
The Urban Carpet kan opleves fra den 29. august til og med den 23. september. Der er officiel åbning er den 31. august fra kl. 17-20, hvor Polina Chebotareva fortæller om projektet.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE