”Den kommende cirkulære økonomi får stor betydning for arkitekternes designproces. I stedet for at begynde med en vision, som så foldes ud med de ønskede materialer, begynder man med en ’materialebank’ og spørger, hvilken vision der kan komme ud af det. Hvad kan man bygge med 20 franske landkøkkener? Samfundet har enormt meget CO2 investeret i f.eks. Gellerup Parken, i byggevarer af god teknisk kvalitet. Det bedste er at genbruge bygningerne, som de er. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, gælder det om at genbruge det investerede CO2 for at undgå nye udledninger fra nyproducerede byggevarer”, siger hun.
Gulvene er forholdsvist enkle at genbruge, fordi de ikke indgår i bærende konstruktioner. Men flere projekter i Danmark ser på bl.a. genbrug af betonelementer til bærende konstruktioner i stedet for at nedknuse dem til vejfyld.
Lotte Bjerregaard Jensen forsker selv i, hvordan flere byggematerialer i fremtiden kan genbruges. Det sker i regi af forskningsprojektet Structural Re-use, som skolen er partner i, ligesom der også er erhvervs-ph.d.’er, der arbejder med det.