En flig af nørd
Et ønske om faglig fordybelse og at blive klogere fik Anne Mette Boye til at tage en forskeruddannelse, og selvom hun i dag er stadsarkitekt, bruger hun dagligt de kompetencer, hun fik undervejs.
14.03.2022
Et ønske om faglig fordybelse og at blive klogere fik Anne Mette Boye til at tage en forskeruddannelse, og selvom hun i dag er stadsarkitekt, bruger hun dagligt de kompetencer, hun fik undervejs.
14.03.2022
Ph.d.-skolen på Arkitektskolen Aarhus og Designskolen Kolding har siden etableringen i 1988 uddannet 101 forskere, der har opnået en ph.d.-grad. Vi sætter nu fokus på, hvad man kan bruge en Ph.d.-uddannelse til, og de mange døre, en forskeruddannelse kan være med til at åbne. De mange forskere er nemlig endt vidt forskellige steder.
Fra kontoret på fjerde sal af Arne Jacobsen og Erik Møllers rådhus i Aarhus har stadsarkitekt Anne Mette Boye en smuk udsigt over Musikhusparken, og man ser tydeligt, hvordan byen rejser sig som terrænet stiger mod horisonten. Udsigten gør det meget konkret, hvad arkitekt MAA Anne Mette Boye som stadsarkitekt har at arbejde med, og hvad der er på spil.
”Jeg har en idé om, hvilke kvaliteter, der er vigtige når byen skal udvikle sig. Det er en særlig embedsmandsrolle, som jeg skal udfylde som stadsarkitekt. I sidste ende er det politikerne, der bestemmer, men jeg ser mig selv som ambassadør for, at beslutningerne bliver truffet på et fagligt velinformeret grundlag”, siger Anne Mette Boye, der tiltrådte som stadsarkitekt d. 1. januar 2021.
Oprindeligt er Anne Mette Boye uddannet urban designer fra Aalborg Universitet i 2004, og hun blev hurtigt ansat hos Schønherr Landskab, og derefter blev hun medstifter af tegnestuen Metopos i 2005. Inden hun overtog kontoret på rådhuset, var Anne Mette Boye ansat på Arkitektskolen Aarhus, hvor hun først var en del af ledelsesteamet og senere både arbejdede på en ph.d.-afhandling samt havde en rolle, hvor hun skulle skærpe skolens samarbejdsrelationer med eksterne partnere.
”Efter jeg færdiggjorde min uddannelse og startede tegnestue, var det gået rigtig stærkt, og jeg havde været med til at lave mange projekter. Jeg havde behov for at genbesøge grundkernen af faget, og jeg havde brug for at blive klogere. Jeg havde en sult efter fordybelse og et behov for at se kritisk på de ting, jeg havde lavet indtil da og ikke mindst vild nysgerrig på den nyeste viden og aktuelle diskussioner. Nogle gange er man nødt til at gå ind i et nyt rum, hvor man kan hente ny energi, og jeg ville gerne vide mere, være bedre til at navigere i mit felts teoretiske landskab og udvikle nye metoder til at indhente viden. Jeg ville gerne have et stærkt greb om forskningen og få det metodiske aspekt med,” siger Anne Mette Boye, der i 2016 tog hul på sit ph.d.-projekt om videreudvikling af bæredygtige erhvervsområder, og fortsætter:
”Jeg nåede lige at færdiggøre min ph.d., inden jeg tiltrådte jobbet som stadsarkitekt. Jeg havde tænkt, at jeg skulle fortsætte i det akademiske miljø, for der holder jeg enormt meget af at være. Jeg havde bestemt ikke planlagt, at jeg skulle ende som stadsarkitekt, men stillingen havde fået en ny profil. Den ramte lige ned min faglighed og ikke mindst ned i idealisten og aktivisten i mig. Jeg ville gerne sætte min viden og erfaring i spil og bidrage aktivt til at sætte retning på byens udvikling og arkitektur.”
I dag har Anne Mette Boye sin daglige gang på rådhuset, men i jobbet som stadsarkitekt er det langt fra kun politikere, man kommer i kontakt med. Hun arbejder bl.a. med udviklere, arkitekter, borgere og interesseforeninger og er langt inde i de retningssættende processer og den interne, faglige udvikling. Her mener Anne Mette Boye, at hun har nytte af mange kompetencer, hun lærte under arbejdet med ph.d.-afhandlingen:
”Jeg har berøringsflader med mange forskellige grupper, og vi arbejder med nogle ret store og vilde spørgsmål. Her oplever jeg, at jeg står på en faglig base – jeg kan sagtens være i tvivl om noget, men jeg har en viden, jeg kan trække på og et bagkatalog, som gør mig i stand til kritisk at tage stilling. Når man arbejder med komplekse problemstillinger, er det vigtigt at kunne sortere i viden og sætte en retning, og det er præcis det samme, man gør, når man forsker,” siger Anne Mette Boye.
Der er dog også steder, hvor den nye tilværelse på rådhuset adskiller sig markant fra livet som ph.d.-studerende:
”Når man overhovedet overvejer at tage en ph.d., så har man jo allerede en flig af nørd i sig, og det er ret vigtigt. Når man forsker, så skal man have lyst til at forfølge noget meget længe. På den måde kommer fagligheden til at fylde alt, når man forsker, for man laver ikke andet. Nu er fagligheden i stedet derfra hvor min verden går, når jeg har samtaler med andre. Fagligheden er på en måde mit anker”, siger Anne Mette Boye.
Når Anne Mette Boye i dag er i kontakt med en masse forskellige gruppe, er det bestemt ikke en ny oplevelse for hende. Faktisk har samarbejde og netværk været en vigtig del af hendes arbejdsliv hele vejen igennem.
”På arkitektskolen- er der et godt lokalt forskningsmiljø, og på ph.d.-skolen sidder man sammen med andre, der også er nysgerrige og villige til at gå hele vejen for at få svar. Det er vigtigt, at man omgås folk, der kender den proces, det er at skrive en ph.d.-afhandling. Det er både ensomt og slidsomt, men det er også enormt berigende”, siger Anne Mette Boye og fortsætter:
”Selvom man er en del af miljøet på ph.d.-skolen og arkitektskolen, er det vigtigt, at man udvider sin faglige kreds. Man bliver så specialiseret og pokkers nørdet ind i nogle meget præcise spørgsmål, at det er sundt at få nogle andre perspektiver på”.
Under sin forskeruddannelse var Anne Mette Boye både en del af ph.d.-symposierne arrangeret af Studio Urbane Landschaften i Tyskland og gæsteforsker på Columbia University i New York.
”Jeg fik muligheden for at møde andre ph.d.’ere og de professorer, som stod bag de artikler, jeg læste. Det er vildt vigtigt at tage ud og diskutere faget med andre nationaliteter. Vi kan hurtigt komme til at lukke os om os selv, så det er afgørende at få nye perspektiver på vores tankesæt. Hvis jeg kunne gøre noget omkring min ph.d. anderledes i dag, så ville jeg have gjort endnu mere ud af det internationale samarbejde”, siger Anne Mette Boye, der også har et godt råd til kommende ph.d.-studerende – og det handler selvfølgelig også om at dyrke netværket:
”Husk at fortæl om det, man sidder og arbejder med. Selvom man arbejder på noget, der er forholdsvis snævert, er der stadig mange, der vil være interesserede, hvis man åbner for posen. Kom ud og hold nogle oplæg, hvor du åbner for diskussioner med dit stof, også selvom det ikke er helt færdigt. Der sker så mange spændende ting i den akademiske verden, og branchen omkring har lyst til at høre om det”.
Du kan læse Anne Mette Boyes Ph.d.-afhandling her.
Se også: Besøg udstillingen “101 ph.d.’ere” på Arkitektskolen Aarhus den 4.-18. maj 2022.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE