Arkitektonisk teknik skal forstås i lyset af det oprindelige begreb ‘tekne’, som knytter sig tæt til kunstens, poetikkens og tektonikkens verden – og derfor naturligt også til området ‘arki-tektoniske’ anliggender.
Bygningskultur skal forstås som den teknologiske praksis, der anvendes til bygning og montage, såvel som arkitekturens mangfoldige sociale, politiske, filosofiske og repræsentationelle begreber i et historisk og nutidigt perspektiv.
Bosætning skal forstås som arkitekturens relation til, hvordan og under hvilke forhold vi lever – både som individer og som del af et fællesskab. Begrebet skal forstås bredt, så det omfatter sociale, antropologiske og filosofiske aspekter af det at leve og bo sammen.
Disse tre forskningsfelter forbindes af tværfaglige og interdisciplinære forskningsgrupper, som har et fælles behov for, at arbejde hen imod en bæredygtig byggepraksis og kritiske refleksioner over fremtidens samfundsmæssige udviklingsretninger.
Til dette formål bedriver laboratoriet forskning inden for arkitekturens materialer, bygningskulturer og teknologier, i spændet fra originale håndværkstraditioner over nutidige fremstillingsmetoder til fremtidens fremspirende fremstillingsmetoder. Laboratoriet engagerer sig aktivt i skolens værksteder, udnytter praksis- og materialebaseret forskning, og skaber veje som fører til kunstneriske, spekulative og anvendte innovationer gennem hands-on arbejde, eksperimenter og repræsentationer i fuld skala.
Laboratoriet udfører forskning inden for historie og teori i form af skriftlige, kritiske undersøgelser, såvel som gennem praksisbaseret forskning og eksperimentelle former for kunstnerisk udvikling.
Laboratoriet forsker i boligers arkitektur, belyst gennem historiske eksempler og moderne byggeskik, boligtypologier samt spekulationer over fremtiden.
Endelig forsker laboratoriet i det byggede miljøs poetik og tektonik, bredt forstået som byggekunsten, idet teoretiske, teknologiske og kunstneriske kompetencer inkorporeres aktivt. Gennem samarbejder med arkitekturens praksis og beslægtede discipliner inden for kunst, antropologi, filosofi, ingeniørvidenskab og produktion, søger laboratoriet at udfordre visioner og grænser for arkitekturens tanker og ideer.
Gennem samarbejder med arkitekturens praksis og beslægtede discipliner inden for kunst, antropologi, filosofi, ingeniørvidenskab og produktion, søger laboratoriet at udfordre visioner og grænser for arkitekturens tanker og ideer.
Professor Marie Frier Hvejsel er koordinator i Forskningslab 2.