I praktik med stadsarkitekten som mentor
Nyuddannet bachelor med erfaring fra arkitekturens politiske maskinrum.
27.06.2023
Nyuddannet bachelor med erfaring fra arkitekturens politiske maskinrum.
27.06.2023
Når Sofie Due Clausen om lidt kan holde en velfortjent sommerferie, er det som nyuddannet bachelor med nyerhvervet praktikerfaring fra planområdet i Danmarks næststørste kommune. Som så mange andre studerende var Sofie Due Clausen i tvivl, da hun skulle vælge den faglige kurs for praktikken på 6. semester. Med sig havde hun studietidens læring og viden fra undervisningsprogrammet ”Radikal bæredygtig arkitektur” på Arkitektskolen Aarhus. Men en særlig interesse for projektets indledende faser, fik Sofie til at søge et praktikforløb i Aarhus Kommunes planlægningsafdeling med stadsarkitekt Anne Mette Boye som mentor. Det skulle vise sig at være en god idé.
Sofie har i praktikforløbet erfaret, hvor tæt man arbejder på det politiske niveau med den ambitiøse og bundne opgave at skabe den bedst tænkelige kommune for alle: ”Det er vildt motiverende at være med til at gøre en forskel, at kunne se en udvikling og opleve det kan ske ret hurtigt, når der er truffet en politisk beslutning.”
Ifølge Anne Mette Boye er arkitektfagligheden helt afgørende i planafdelingerne: ”Vi har brug for dygtige arkitekter hele vejen rundt – både til at designe smukke bygninger, steder, rum – men også nogle, der kan tænke i den store sammenhæng. Ellers løser vi ikke problemstillingen omkring bæredygtighed.” Det handler ifølge stadsarkitekten helt konkret om at læse, forstå og formulere en opgave – og om at involvere de rigtige kompetencer og rådgivere undervejs. Det har arkitekter et særligt blik for.
Projekterne i Sofies praktikforløb spænder vidt; design, ideoplæg, strategiske byplanmæssige greb og formidling. Det er særligt de store skalaspring i opgaveporteføljen, der har gjort størst indtryk: fra design af en lille skybrudsbrønd i Lisbjerg til undersøgende forarbejde omkring højhuspolitik. Men også strategisk byrumsplan for fornyelse af Rundhøj Torv, borgerinddragelse og aktivitetsplan for Byparken Pier II. Med disse fulgte også et grundlæggende kendskab til anlæg, drift og økonomi.
Den store variation i opgaver indenfor planområdet kan ifølge Anne Mette gøre det vanskeligt at forholde sig til, måske særligt for studerende, der stadig er afsøgende og uerfarne: ”det er så materielt, håndgribeligt og forståeligt at forholde sig til den snævre bygningsarkitektur. Planlægningsfaget beskæftiger sig jo med by- og landskabsarkitektur i den store skala – og alt det, der sker i mellemrummene”. Det med skala, mellemrum og tværfaglighed kan Sofie tale med om.
Som særligt positivt fremhæver Sofie netop, at hun gennem praktikforløbet har opbygget en meget stor kontaktflade til dygtige og engagerede kolleger og samarbejdspartnere, der virkelig vil skabe noget. Dels i kraft af de forskellige udviklingsprojekter, hun har været tilknyttet, men i lige så høj grad fordi hun organisatorisk er tilknyttet afdelingerne Byrum og Bystrategi, der har til huse i Blixens i Gellerup – dog stadig med fast tilknytning til stadsarkitektens kontor på Aarhus Rådhus.
Man arbejder i tværfaglige teams og trækker på et bredt felt af fagligheder og kompetencer –eksempelvis indenfor biologi, mobilitet, vandhåndtering og borgerinddragelse. Det handler om at spille hinanden gode og få den rette faglighed integreret i projektet.
Med ferien inden for rækkevidde har Sofie har besluttet sig for at udsætte studiestarten et semester og søger lige nu arbejde. Hun befinder sig godt i en hverdag med projekter og samarbejder på tværs; samtidig får hun lidt ekstra tid til at tænke over, hvad der skal ske, når hun vender tilbage til skolen for at tage sin kandidatgrad.
Praktikforløbet har været med til at styrke hendes faglige ståsted og har skærpet interessen for strategisk byplanlægning og udvikling. Det stærkest aftryk efter praktikken er ifølge Sofie ”oplevelsen af at være med til at gøre en forskel for byens fremtid”.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE