13.05.2024
Professor Mogens A. Morgen ser kulturarven som en levende størrelse, der skal informere vores måde at bygge på. Hans tilgang er ’helheden først’.
Mogens A. Morgen har ønsket at lade sig affotografere til denne artikel i Rainbow Panorama på ARoS. For en mand, der arbejder med arkitektonisk kulturarv, skulle man måske have forventet noget mere bedaget byggeri som baggrund. Men professoren har selvfølgelig en pointe med sit valg.
”Kulturarven anses for museal, men det er den ikke. Det handler om høj arkitektonisk kvalitet i byggeriet, gode bæredygtige byggeteknikker, men også en kunstnerisk finesse, som der fx er i Rainbow Panorama”, siger han.
Men hvordan kom han hertil? Hvorfor står han på toppen af Aarhus og kigger ned på det tidligere erhvervsarkiv, tegnet af Hack Kampmann? Det skyldes ikke mindst et uventet møde.
”Jeg mener, det har stor betydning hvilke mennesker, man møder på sin vej. Jeg havde en fantastisk underviser på Kunsthøjskolen i Holbæk, som åbnede mine øjne for kunsten og arkitekturhistorien. Pierre Beskows undervisning fik mig til at søge ind på kunsthistorie på Københavns Universitet, men det blev for meget hoved og for lidt krop. Derfor skiftede jeg til arkitektskolen i København”, siger Mogens A. Morgen.
10 x 3
Efter studierne arbejdede han ti år på tegnestue. En af opgaverne var restaureringen af Kunstforeningen Gl. Strand, og det var med til at styrke interessen for kulturarven.
”Vinduerne var fra 1700-tallet, og man skulle forholde sig til hele den oprindelige struktur, og så selvfølgelig bringe den ind i vores tid som en nutidig kunsthal.”
Oplevelsen betød, at Mogens A. Morgen fulgte sine ti tegnestue-år op med ti års forvaltningsembede som kontorchef i Slots- og Kulturstyrelsen. Og dermed var sporene lagt til det næste logiske skridt: Ansættelsen som professor på Arkitektskolen Aarhus, hvor han såmænd også snart kan fejre ti års jubilæum, nemlig til august.
Mogens A. Morgen er født i 1959 i Nordvestkvarteret i København. Forældrene kom fra arbejdermiljøer og havde ingen videregående uddannelser i bagagen, men formåede ifølge Mogens A. Morgen at indtræde i middelklassen i kraft af det velfærdssamfund, der tog form i efterkrigstiden. Moderen arbejdede i en periode på Flyvestation Værløse, mens faderen var tekstforfatter og reklamemand – og bl.a. ophavsmand til det kendte slogan, Sig Jolly til din cola.
Professor
I Mogens A. Morgens hverv på Arkitektskolen Aarhus er han særligt motiveret af mødet med engagerede studerende, der deler hans interesse for den arkitektoniske kulturarv. Det møde er også en mulighed for at inspirere andre på samme måde, som han selv blev inspireret på Kunsthøjskolen Holbæk i sin tid.
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE