KLIMABASEREDE STRATEGIER FOR URBANE LANDSKABER
Der er brug for radikalt nye måder at samtænke klima, landskab og biodiversitet i vores by- og landskabsplanlægning, hvis vi skal overlade en sundere og rigere planet til vores efterkommere. Med klimaforandringerne som driver, vil Center for Kommende Landskaber udvikle nye metoder til udviklingen af fremtidens urbane landskaber.
Med afsæt i stedbundne kvaliteter tager centeret en intervenerende og udforskende tilgang i afprøvning af nye muligheder for grøn omstilling af vores territorier. Både med mennesket, naturen og andre arter i fokus. Centeret tager en position hvor de stedbundne klimabetingelser bruges til at skabe synergieffekter og udpege potentialer for transformation i det eksisterende miljø. Såvel på den korte som den lange bane.
BAGGRUND
FORMÅL
Centerets overordnede formål er at bidrage til det nødvendige paradigmeskifte af vores praksisformer inden for by- og landskabsarkitektur, gennem udvikling af grundforskning og situeret viden, herunder at:
- bidrage til at skabe og udvide en dybere viden om, hvordan vi gennem by- og landskabsplanlægning kan medvirke til at omstille, tilpasse og mitigere virkningerne af fremtidens klima i urbane landskaber.
- undersøge og intervenere i lokale områder på en måde, der er tilpasset de specifikke udfordringer, som fremtidens klima medfører, herunder en hensyntagen til både fortiden, nutiden og fremtiden.
- basere os på en grundig forståelse af de eksisterende forhold og fremme en aktiv interaktion mellem mennesker, bygninger og økosystemer, herunder at værdsætte og respektere de eksisterende landskabelige og bymæssige værdier og kvaliteter.
- udvikle grundforskning, arbejdsprocesser og metoder, der kan inspirere og anvendes bredt, såvel nationalt som internationalt, af forskellige faggrupper, sektorer og interessenter, der beskæftiger sig med udfordringer relateret til urbane landskaber med fokus på klima, arealanvendelse, bynatur og blå-grøn omstilling gennem design og planlægning.
PROJEKTERNE
Projekterne der samles i Center for Kommende Landskaber tager afsæt i udveksling og samarbejder mellem forskning og praksis med udgangspunkt i konkrete problemstillinger. Heri er det stedsspecifikke og lokalt forankrede en grundsten i udvikling og eksperimenter inden for nye adaptive praksisser. Eksempelvis i form af landskabslæsninger af transformative potentialer over tid, scenarier for vandstandsstigninger, interaktion mellem steder og borgere, 1:1 eksperimenter med sanselige tilgange til skovrejsning og biodiversitet under nye klimatiske forhold. Centeret har både fokus på grundforskning og metodeudvikling i real-kontekster.
Foruden samarbejder med andre forskningsmiljøer i ind- og udland, vil centret løbende inddrage og samarbejde med særligt kommuner, praktikere og forsyningsselskaber for at sikre en løbende vidensdeling- og udvikling. Bl.a. for at formidle og trykprøve metoder, samt indsamle information og udvikle ny fælles viden om lignende problemstillinger i andre sammenhænge.
FOKUS
Fokus er rettet mod konsekvenserne af fremtidens klima og en omstilling af praksis inden for by- og landskabsplanlægning, så forandringerne kan imødekommes over tid. Hvor data og prognoser kan møde det stedsspecifikke, det sanselige og det æstetiske, hvormed vi har fokus på;
- at fremtidens klima i høj grad handler om vand. Både for meget og for lidt vand. Vi undersøger potentialer i renovering og omdannelse af eksisterende bystrukturer og landområder, eksempelvis muligheder for forsinkelse, og anvendelse af vand med afsæt i landskabet og det bebyggede som helhed. Herunder fremtidens bosætningsmønstre samt adgangen til rent drikkevand. Målet er et paradigmeskifte i opfattelsen af landskabet og vandets rolle, når vi omdanner og udvikler vores byer og landskaber over tid.
- den accelererende biodiversitetskrise, der undersøges gennem begrebet bynatur, skovrejsning, nye designpraksisser og forvaltningsformer, en flerstrenget arealanvendelse samt bynære rekreative muligheder. Målet er at facilitere øget integration af biodiversitet i urbane landskaber og vores kollektive stedsopfattelse. Blandt andet igennem 1:1 eksperimenter i landskabslaboratorier hvor det svært begribelige gøres forståeligt og sanseligt.
- hvordan fremtidens klima stiller krav til den fysiske planlægning med henblik på at mindske CO2-udledning, styrket livskvalitet og et bredt spektrum af bæredygtighedsparametre. Hvorfor vi med et systemisk perspektiv undersøger og afprøver potentialer og barrierer for fremtidens planlægning og omstilling af et samlet bysamfund. Målet er at udforske og skabe indsigt i, hvordan vi sikrer en mere stedsspecifik forståelse og tilgang gennem planlægning.