Aftalepartierne har afsat midlerne for at understøtte kapacitetsopbygning og styrke vidensgrundlaget inden for praksisnær forskning og uddannelsesudvikling. Midlerne skal også fremme institutionernes mulighed for at tiltrække eksterne bevillinger og skabe samarbejder på tværs af sektorer og institutioner.
Det Kongelige Akademi vil bruge midlerne til at udvikle velfærdsforskning inden for boligmiljøer og design, der kan komme med løsninger på nye og fremtidige udfordringer i det danske velfærdssamfund set i en bæredygtig kontekst. Lene Dammand Lund, rektor for Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering siger:
”Vi er blandt andet meget optagede af de demografiske udfordringer, hvor andelen af ældre i befolkningen vokser, og hvor der er behov for langt mere viden om boligformer for ældre. Boligmiljøer og design for ældre kan understøtte et langt mere sundt, selvstændigt og værdigt ældreliv. Vi vil gerne undersøge, hvordan vi gør det bedst, med afsæt i de ældres behov. Vi er meget taknemmelige for bevillingen på forskningsreserven, der vil give os mulighed for at udvikle hele dette forskningsfelt.”
Designskolen Kolding vil anvende sin bevilling til at udvikle innovative løsninger inden for velfærdsdesign. Skolen har en lang tradition for at arbejde med design, der adresserer samfundets udfordringer, og forskningen vil blandt andet fokusere på løsninger, der støtter borgernes hverdagsliv og velfærd.
“På Designskolen Kolding ser vi velfærdsdesign som et centralt element i at skabe løsninger, der kan gøre en reel forskel i menneskers hverdag,” siger Lene Tanggaard, rektor for Designskolen Kolding.
“Vores forskning er dybt forankret i praksis og tager udgangspunkt i konkrete udfordringer, som mennesker står overfor i et moderne velfærdssamfund. Vi arbejder med alt fra teknologier, der understøtter sundhed og trivsel, til sociale designløsninger, der fremmer inklusion og fællesskab. Forskningsmidlerne betyder, at vi kan styrke vores praksisnære tilgang og skabe endnu mere relevante og brugbare løsninger, der kan imødekomme de mange udfordringer, velfærdssamfundet står overfor.”
Bevillingen understreger, hvor stor en rolle de kunstneriske uddannelser spiller i udviklingen af velfærdssamfundet. Arkitektur og design kan bidrage til bæredygtige og menneskecentrerede løsninger på velfærdsområdets udfordringer og bringe nye perspektiver til fremtidens velfærd.