LANDLABS
Med udgangspunkt i begrebet “oplandskvarterer”, der har vandet som fælles ramme, vil LAVA-projektet undersøge, hvordan man over tid kan imødegå de usikkerheder, som klimaændringerne medfører.
Med udgangspunkt i begrebet “oplandskvarterer”, der har vandet som fælles ramme, vil LAVA-projektet undersøge, hvordan man over tid kan imødegå de usikkerheder, som klimaændringerne medfører.
Arkitektskolen Aarhus er deltagende partner i projektet LANDLABS, der er et samarbejde mellem seks landskabsarkitektuddannelser over hele Europa. Projektets mål er at etablere seks landskabslaboratorier til at udvikle nye teorier til forståelse af bylandskaber i den antropocæne tidsalder og nye stedsbaserede metoder til at udforme dem med højere bæredygtighed og skønhed. Den fremherskende dualistiske skelnen mellem natur og kultur i vestlige lande ser landskaber som grønne, naturlige modstykker til menneskeligt formede miljøer, og derfor overses mulighederne for bæredygtige og smukke bylandskaber. Forestillingen om det antropocæne, som en ny geologisk epoke, har rusket op i dette etablerede vestlige naturbegreb ved at erklære, at hver eneste centimeter på planeten er blevet påvirket af menneskeheden – der er ingen natur derude, som er upåvirket af mennesker.
LANDLABS antager, at forholdene set gennem begrebet om det antropocæne – eller ”post-humanismen” kalder på nye måder at forstå og designe bylandskaber, så de bliver mere bæredygtige og smukke. LANDLABS udforsker nye perspektiver på den indbyrdes sammenhæng mellem mennesker, dyr, planter, vand og teknologier i disse landskaber.
Seks ph.d.-studerende fordelt ud over Europa undersøger i landskabslaboratorierne og ud fra et landskabsarkitektonisk perspektiv, hvordan et tværfagligt grundlag kan forbedre forståelsen af samhørigheden mellem mennesker, dyr, planter, vand, luft, jord og teknologier, og hvordan en sådan ny forståelse kan berige fremtidens design af bæredygtige og smukke bylandskaber. Forskerne har rødder i så forskellige fagligheder som filosofi, geologi, antropologi, arkitektur, økologi og sociologi, og forskningen udføres som research-by-design med afprøvning og stedsbaserede eksperimenter i landskabslaboratorierne, i tæt samarbejde med og involvering af offentlige myndigheder og det lokale samfund. Eksperimenterne danner grundlag for efterfølgende at udlede mere generiske og tværgående strategier og metoder.
Målet med LANDLABS er 1) at udvikle nye tværfaglige teori-elementer til stedsbaseret forskning og design, 2) en tværfaglig udvikling af designscenarier og strategier, 3) at udvikle overførbare designstrategier for bæredygtige og smukke bylandskaber i det antropocæne gennem tværfaglig research-by-design.
LANDLABS kombinerer forskellige teorier relateret til forståelsen af antropocæn med stedspecifik designforskning for at undersøge det teoretiske grundlag for forskellige designstrategier. Desuden undersøger LANDLABS, hvordan æstetikken i en sådan tilgang kan spille en central rolle i udviklingen af bæredygtige og smukke bylandskaber. Endelig er LANDLABS en unik metodisk undersøgelse af, hvordan man kan bruge bestemte steder som landskabslaboratorier, så projektet derved bidrager til metodiske fremskridt inden for relaterede faglige områder.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE