Efteruddannelsen er for dig, der arbejder med kulturmiljøer i en kommune, et rådgivningsfirma eller et museum og henvender sig til arkitekter, planlæggere, landinspektører, landskabsarkitekter og museumsinspektører.
Det får du:
- Oplæg fra eksperter med hands-on erfaring fra arbejdet med kulturmiljøer
- Mulighed for at arbejde med egne cases og få faglig sparring på jeres udfordringer.
- En guide i vurderings- og prioriteringsmetoder
- Kendskab til de seneste undersøgelser af kommunernes arbejde med kulturmiljøer, nyeste erfaringer og retningslinjer inden for planlægningen.
- Oplæg med inspiration til udvikling og strategisk planlægning af kulturmiljøer
- Kendskab til SAK-metoden – et værdifuldt dialog- og formidlingsredskab, når der skal træffes beslutninger.
Uddannelsen giver dig konkret viden om metoder, handlinger og processer, der kan sikre de værdifulde kulturmiljøer og bringe deres kvaliteter i spil i både planlægning og byudvikling.
Praktisk information
Pris og tilmelding
Efteruddannelsen koster 12.500 kroner. Prisen dækker efteruddannelsen, undervisningsmateriale, 5 x frokost og 2 x middag. Der er begrænset antal pladser på efteruddannelsen, men vi kontakter dig snarest muligt med svar på, om du er blevet optaget.
Udfyld tilmeldingsformularen nu.
Tid, sted & undervisere
På efteruddannelsen vil du blive undervist af efteruddannelsens tilrettelæggere professor Mogens A. Morgen, lektor Simon Ostenfeld Pedersen og postdoc Mathilde Kirkegaard. Hertil kommer en række interne og eksterne undervisere.
Modul 1: Den 15. september 2022, Aarhus
Undervisere: Enhedschef Morten Stenak, Slots- og kulturstyrelsen; Direktør Erland Porsmose, Østfyns Museer; Ph.d.-studerende Mette Lyhne, Arkitektskolen Aarhus; Forkvinde Sarah Jarsbo, Foreningen Sydhavnen; Adjunkt Rune Christian Bach, Arkitektskolen Aarhus; m.fl.
Modul 2: Den 16. september 2022, Aarhus
Undervisere: Arkitekt Lars Lund, Territorium; Kulturmiljømedarbejder Cecilie Nielsen, Aarhus Kommune; Advokat Jens Flensborg, Codex Advokater; m.fl.
Modul 3: Den 3. – 4. oktober 2022, Ebeltoft
Undervisere: Erhvervs-ph.d.-studerende Kasper Albrektsen, Velje Kommune og Arkitektskolen Aarhus; Projektleder Jeppe Nørager, Syddjurs Kommune; Direktør Kristian Krog, Maltfabrikken; Byplanlægger Karin Linneberg Bæk, Horsens Kommune; Stadsarkitekt Lisbeth Wolters, Vejle Kommune; m. fl.
Modul 4: Den 27. oktober 2022, Aarhus
Undervisere: Adj. Professor Lars Thiis, Cubo & AAU; Projektchef Thomas Waras Brogren, Realdania; m. fl.
(Arkitektskolen Aarhus forbeholder sig retten til ændringer)
Adresse i Aarhus
Arkitektskolen Aarhus, Seminarrum 2.4
Exners Plads 7, 8000 Aarhus
Adresse i Ebeltoft
Maltfabrikken, Under Skorstenen
Maltvej 4-12, 8400 Ebeltoft
Program
Program følger snarest. Download flyer om uddannelsen.
Opbygning
Modul 1 og 2 foregår over to dage i Aarhus.
Modul 1 Kulturmiljøer, værdisætning og afgrænsning
Modul 2 Planlægning og kulturmiljøer
Modul 3 foregår over to dage i Ebeltoft.
Modul 3 Aktivering og udvikling af kulturmiljøer
Modul 4 foregår én dag i Aarhus.
Modul 4 Transformation af kulturmiljøer
Efteruddannelsen indeholder to opgaver, der skal udføres mellem modul 2-3 og modul 3-4.
Temaer
Modul 1: Kulturmiljøer, værdisætning og afgrænsning
I modulet introduceres du til kulturmiljøbegrebet som del af den kommunale planlægning og som eksempler på den kulturhistoriske udvikling. Og du får redskaber til udpegning, værdisætning og afgrænsning af kulturmiljøer.
Opbygning
Modulets tema udforskes gennem forelæsninger og en miniopgave med besigtigelse og screening af nærliggende kulturmiljøer. Afsluttes med rundvisning på Sydhavnen i Aarhus.
Modul 2: Planlægning og kulturmiljøer
Du får viden om forskellige planværktøjer til arbejdet med kulturmiljøer – fra kommuneplan til lokalplan – samt hvordan planværktøjerne kan sikre en dynamisk brug af kulturmiljøerne som afsæt for udvikling.
Opbygning
Modulets tema udbredes gennem forelæsninger og gode eksempler samt en afsluttende diskussion. Modulet afsluttes med en introduktion til opgave 1. Opgaven omfatter en værdisætning og analyse af et eget valgt kulturmiljø. Du kan med fordel tage afsæt i aktuelle problemstillinger fra din praksis.
Modul 3: Aktivering og udvikling af kulturmiljøer
Modulet introducerer dig til forskellige måder, hvorpå et kulturmiljø kan spille en strategisk rolle indenfor bytransformation, arkitekturpolitik og byudvikling – samt hvordan det kan anvendes strategisk i kommunale udviklingsprocesser og som driver for en langsigtet udvikling i den store skala. Som konkrete cases præsenteres en borgerinddragende tilgang til kulturmiljøer med afsæt i Maltfabrikken og ’Ebeltoft i Udvikling’. Modulet afsluttes med en fælles diskussion om udvikling af særlige steder med kulturhistoriske spor gennem lokalt engagement.
Opbygning
Gennem forelæsninger og paneldebatten introduceres du til en borgerinddragende tilgang til strategisk udvikling og aktivering med kulturmiljøets fortælling som omdrejningspunkt. Opgave 1 præsenteres som en pecha kucha-præsentation i grupper med efterfølgende feedback og diskussion.
Afslutningsvis introduceres opgave 2. Den kan tage afsæt i kulturmiljøet fra opgave 1, eller du kan vælge et andet kulturmiljø. I opgaven laves et kort oplæg til en udviklings-, lokal, helheds- eller kommuneplantillæg med elementer for udvikling og/eller aktivering af kulturmiljøet.
Modul 4: transformation af kulturmiljøer
Modulet præsenterer gode eksempler på udviklings- og transformationsprojekter med afsæt i stedsspecifikke ressourcer og kulturmiljøer. Modulet afslutter efteruddannelsen med en præsentation og diskussion af opgave 2.
Opbygning
Gennem forelæsninger introduceres du til de gode projekter. Opgave 2 præsenteres i samme pecha kucha-format som opgave 1.