Studerende kom tæt på virkeligheden, og Randers kom tæt på vandet
En simuleret idé-konkurrence bragte det bedste frem i arkitektstuderende.
10.05.2019
En simuleret idé-konkurrence bragte det bedste frem i arkitektstuderende.
10.05.2019
Randers Kommune har sat gang i et omfattende byudviklingsprojekt ved navn Byen Til Vandet, og inden projektet blev sat i gang, fik et hold studerende fra arkitektskolen lov til at få en smagsprøve på udviklingsprojektet.
”Vi har lavet en simuleret idé-konkurrence, hvor vi har taget udgangspunkt i det materiale, Randers Kommune har lavet til deres konkurrence. De studerende har besøgt kommunen og hørt deres oplæg, og så har opgaven være at udforme et bud på udviklingsprojektet. Sideløbende har de forskellige grupper af studerende fået sparring hos professionelle tegnestuer, som har hjulpet til at gøre deres projekter skarpere”, forklarer adjunkt Katrina Wiberg, der sammen med lektor Peter Dahl er ansvarlig for den simulerede idé-konkurrence.
Undervisningsforløbet var altså knyttet tæt op på praksis, og i Randers Kommune gav de studerende et værdifuldt indspark.
”For os var det her en forløber for den officielle konkurrence og samtidig en sjov måde at teste materialet på. Jeg synes, at de studerende har været dygtige til at være ambitiøse på egne og projektets vegne, og de har vist mange forslag til, hvad der skal ske”, siger Malene Lauge Nielsen, der er programleder på Byen Til Vandet i Randers Kommune.
Byen Til Vandet har til formål at forbinde Randers by med de lavtliggende arealer ved Gudenåen, der tidligere har været brugt til industri.
De studerende var inddelt i en række grupper, der kom med hvert sit bud på opgaven. Undervejs i arbejdsprocessen har de studerende besøgt tegnestuer, hvor de har fået sparring og feedback på deres arbejde. Idé-konkurrencen sluttede med, at de studerendes projekter blev bedømt af en række fagdommere.
”Jeg synes, at de studerende er nået utroligt langt på én måned. Jeg har set en stor udvikling hos dem, og det er gået hurtigere, end det plejer. Men samtidig har de virkelig også knoklet hårdt på projektet. Det giver rigtig god mening at lave et undervisningsforløb som dette, fordi man kan trykprøve de teorier, man lærer på studiet, men det er ikke noget, man kan gøre hele tiden”, siger Katrina Wiberg, der bakkes op af Julian Weyer, partner i C.F. Møller, der var blandt fagdommerne i projektet.
”Jeg tror, den tætte kontakt til praksis er vigtig for at skabe et pres om at gøre sig umage. Det er ikke fordi, man skal opfylde kommunens forventninger, men det vigtige er, at man viser, at processen skal tages alvorligt. Man skal præsentere noget, der har en seriøsitet”, siger han og fortsætter:
”Denne måde at arbejde på er rigtig god, da den giver de studerende en indsigt i, hvordan konkurrencer foregår. Det gør det nemmere for dem at tegne til konkurrencer og vinde konkurrencer i fremtiden.”
Til selve bedømmelsen af de mange projekter blev de studerendes plancher vurderet af fagdommerne – der var dog det benspænd, at de studerende ikke måtte sige noget undervejs.
”Det at kunne kommunikere klart og præcist som arkitekt er en af de ting, som har været undervurderet. Det har ikke altid været et fokusområde, men det betyder alt i forhold til den senere praksis. Derfor er det her godt til at indøve de færdigheder, så man ved, hvordan ens materiale bliver aflæst”, siger Julian Weyer.
Efter vurderingen blev der udpeget et vinderprojekt, og sejren gik til gruppen bestående af Kasper Eithz, Trine Olesen, Anne Sophie Donslund, Martin Elnegaard og Mathias Torp, og det var en benspændet med den tavse vurdering var en udfordring for gruppen.
”Vores plancher skulle tale for sig selv, og vi måtte ikke sige noget. Det gjorde også, at man skulle være skarp på, hvorfor man laver de ting, man gør, når man ikke kan forklare løbende. Det gav en skarphed, og det var interessant at høre, hvordan juryen læser ens projekt,” siger Anne Sophie Donslund fra vindergruppen.
Selvom idé-konkurrencen har krævet en stor arbejdsindsats var vinderne glade for denne måde at arbejde på.
”Det har været virkelig fedt at arbejde på denne måde. Det føles endnu mere relevant at bruge så meget tid på det, og det kunne jeg godt tænke mig mere af. Der findes så mange projekter i den virkelige verden, som vi kunne få lov at sidde med på”, siger Kasper Eithz fra vindergruppen.
Vinderforslaget har efterfølgende været udstillet i Randers to gange, hvor offentligheden har haft mulighed for at kommentere på de studerendes projekt.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE
The page you have selected is currently not available in English.