Forskningsprojekt kortlægger kulturmiljøer i 54 kommuner
Screening af Danmarks Kulturmiljøerer et forskningsprojekt, som udvikler ny viden, redskaber og en efteruddannelse om kulturmiljøer.
Screening af Danmarks Kulturmiljøerer et forskningsprojekt, som udvikler ny viden, redskaber og en efteruddannelse om kulturmiljøer.
Projektet skal give et kompetenceløft til hele kulturmiljøområdet og finde de mest værdifulde kulturmiljøer i Danmark. Derfor har Arkitektskolen og Realdania de kommende fire år afsat midler til at screene kulturmiljøer og støtte kommunerne i deres arbejde med udpegning og forvaltning af deres kulturmiljøer. Med en screening, der skal udvælge særligt værdifulde kulturmiljøer, er formålet at pege på de kvaliteter og potentialer, som den byggede kulturarv udgør i de danske kommuner.
Kulturmiljøer handler ikke blot om bevaring, men skal have værdi for mennesker i dag. De fysiske spor i kulturmiljøerne fortæller stedsspecifikke og ofte kraftfulde historier, som potentielt kan styrke lokale erhverv og tiltrække turister og tilflyttere, såfremt deres fortællekraft aktiveres og aktualiseres.
Den byggede kulturarv i Danmark rummer store bygningskulturelle værdier med mange spændende kulturhistoriske fortællinger. Det er målet med projektet at sætte disse fortællinger i spil for at udnytte kulturmiljøernes store iboende potentialer.
Projektets ambition er at tilvejebringe et strategisk og metodisk overblik, hvormed kommunerne kan identificere kulturmiljøernes værdier. De lokale fortællinger synliggøres og bliver derved et redskab til at aktivere kulturmiljøerne som en ressource for udvikling i kommunerne.
Gennem en dialogbaseret proces med de kommuner, som arkitektskolen har besøgt, er der udviklet en metode til Screening af Kulturmiljøer (SAK). Metoden kan anvendes af kommunerne, som er myndighed på kulturmiljøområdet.
Relateret
MÅSKE ER DU OGSÅ INTERESSERET I DETTE